"Seful Executivului considera ca este necesar acest demers avand in vedere interesul sporit din partea tuturor celor vizati de acest proiect de lege, precum si dialogul inca in desfasurare intre asociatiile fostilor proprietari, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, Ministerul de Finante si Ministerul Justitiei", se arata intr-un comunicat citat de Mediafax.

Guvernul discuta cu CEDO o amanare cu minimum sase luni a termenului in care trebuie sa modifice legea proprietatilor nationalizate, care expira in Luna iulie a acestui an, interval in care sa analizeze toate solutiile posibile de rezolvare a problemei, au declarat surse oficiale.

Transmiterea catre Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) a unei astfel de solicitari de derogare de la termen a fost avansata in sedinta de saptamana trecuta a Guvernului, ministrii Justitiei si Afacerilor Externe fiind responsabili pentru analizarea acestei probleme, au aratat sursele.

"Vor avea loc discutii cu CEDO si este posibila o amanare cu mai mult de sase luni a termenului in care autoritatile trebuie sa modifice legea proprietatilor nationalizate", declarat sursele citate.

Termenul impus de CEDO in care Romania trebuie sa modifice legea proprietatilor nationalizate expira la 12 iulie. Printr-o astfel de amanare de cel putin sase luni va fi depasita intreaga perioada electorala, cu alegeri locale si parlamentare, iar decizia ar reveni viitorului Cabinet.

Guvernul a anuntat, in urma cu doua saptamani, ca vrea sa limiteze la 15% din valoarea reala a bunului in cazul despagubirilor care vor fi platite de stat fostilor proprietari pentru proprietatile nationalizate si sa elimine posibilitatea restituirii in natura. De asemenea, plata se va face esalonat pe o perioada intre 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decadere si stabilit la maximum 90 zile.