Pedeapsa cu inchisoare pentru firmele care promit castiguri pentru adeziuni la casele private de sanatate
Firmele care promit castiguri pentru adeziuni la viitoarele case private de sanatate se substituie intermediarilor autorizati pe piata asigurarilor si incalca legislatia, care sanctioneaza astfel de activitati cu amenda penala de la 20.000 lei la 100.000 lei sau inchisoare de la trei luni la trei ani.
"Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) atentioneaza opinia publica asupra aparitiei unor firme, care au inceput recrutarile pentru atragerea adeziunilor la viitoarele case nationale de asigurari de sanatate ce vor fi create in sistem privat. Aceste firme fac promisiuni de «obtinere a unor profituri din adeziunile colectate personal, cat si bonusuri din performantele echipei»", se arata intr-un comunicat al institutiei, citat de Mediafax.
Autoritatea de reglementare precizeaza ca activitatile derulate de aceste firme sunt in afara legislatiei si constituie infractiune, pedepsita cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda penala de la 20.000 lei la 100.000 lei.
"Avertizam ca activitatea acestor societati comerciale ar putea aduce prejudicii grave imaginii pietei de asigurari, dar si asiguratilor si potentialilor asigurati. Aceasta atentionare reprezinta un demers necesar de a apara interesele acestora, dar si de a proteja imaginea industriei de asigurari. Asigurarile nu se fac prin adeziuni, ci prin incheierea unor contracte in schimbul platii unor prime de asigurare", a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.
CSA subliniaza ca toate formele de asigurare, indiferent ca acestea sunt de tip facultativ sau obligatoriu, se incheie doar de companiile de asigurare autorizate, fie prin personal propriu, fie prin intermediari autorizati sa desfasoare activitati de profil in piata de asigurari.
Potrivit legislatiei, intermediari in asigurari sunt persoanele fizice sau juridice, denumite in continuare broker de asigurare, asistent in brokeraj, agent de asigurare, subagent sau agent de asigurare subordonat, care desfasoara activitate de intermediere in asigurari, in schimbul unui/unei comision/remuneratii.
Potrivit unui proiect de lege al Ministerului Sanatatii, contributiile sociale la fondul social de sanatate vor ramane obligatorii, insa fiecare cetatean al Romaniei va putea alege ce casa de sanatate ii va administra banii.
De asemenea, proiectul de act normativ prevede introducerea unui pachet de servicii medicale de de baza, care va include o lista cu servicii pe care statul se obliga sa le asigure tuturor persoanelor asigurate in contul contributiilor virate la fondul de sanatate, dar si infiintarea a circa zece case de asigurari private care vor concura intre ele.
Prin noul proiect companiile si angajatii vor plati la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), sumele acumulate urmand sa fie transferate catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si apoi la asiguratorii privati de sanatate.
Decontarea serviciilor medicale solicitate de persoanele asigurate va fi efectuata de casele de asigurari.
Sumele care se cheltuiesc anual in domeniul sanatate din fonduri publice se ridica la 5 miliarde de euro, din care 3,5 - 4 miliarde de euro provin de la CNAS, iar restul de la Ministerul Sanatatii, la care se adauga intre 300 si 500 milioane de euro plati informale facute direct de catre pacienti si aproape 500 milioane de euro piata serviciilor medicale private.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: