Din 20 de economisti inclusi in sondajul CNN, jumatate au afirmat ca Europa nu va reveni la o crestere economica sustenabila pana in 2013, in timp ce sapte se asteapta ca o recuperare sa aiba loc abia din 2014. Doar trei au incredere ca regiunea va scapa de actualele probleme in a doua jumatate a acestui an.

Europa nu este oficial in recesiune, dar majoritatea analistilor considera ca o contractie economica este inevitabila. Chiar si presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a admis aceasta posibilitate in noiembrie.

Situatia nesigura din Europa prezinta riscuri si pentru economia americana, potrivit CNN. Dintre participantii la sondaj, 11 sunt ingrijorati ca problemele din Europa pot reduce finantarea necesara pentru mediul de afaceri si consumatorii din SUA. Alti patru considera ca expunerea pe bancile europene poate afecta SUA daca mai multe state din zona euro intra in incapacitate de plata. Doar cativa au invocat un posibil declin al exporturilor catre Europa ca cea mai importanta problema a economiei americane.

In privinta solutiilor la criza europeana exista un consens limitat in randul economistilor. Sase dintre analisti ar vrea ca BCE sa devina creditor de ultima instanta, cinci sustin o integrare mai puternica a zonei euro, in timp ce doar trei propun analizarea unor modalitati de dezmembrare a zonei euro fara prabusirea pietelor financiare.

Citeste si:

UE ne scumpeste biletele de avion. Lufthansa, prima companie care anunta majorarea tarifelor

Mai putin stres si mai multa odihna. In ce tara sa traiesti ca sa muncesti mai putin si sa te relaxezi mai mult