Doar 5.800 de romani si-au mai luat locuinte prin Prima Casa 2!
Bilantul programul guvernamental Prima Casa la un an de zile de la mult-asteptata lansare arata destul de bine, dar este clar pentru toata lumea ca varianta imbunatatita Prima Casa 2 nu a reusit sa invinga reticenta sau lipsa de bani a populatiei! Datele negru pe alb arata ca 24.300 de romani au luat credite cu garantia statului pentru achizitia de case, dar din acestia 18.500 au beneficiat de Prima Casa 1 si numai 5.800 au intrat in Prima Casa 2.
Potrivit datelor furnizate incont.ro de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), valoarea totala a garantiilor acordate in primul an de functionare a programului Prima Casa cu cele doua variante Prima Casa 1 si Prima Casa 2 se ridica la 990 de milioane de euro.
Daca in Prima Casa 1, peste 18.500 de romani s-au incumetat sa faca credite si sa obtina garantii de circa 770 de milioane de euro, in Prima Casa 2, lansat oficial pe 8 martie 2010 si pana in prezent, doar 5.800 de romani si-au mai luat locuinte in acest fel, dar valoarea garantiilor acordate a fost de aproximativ 220 de milioane de euro.
Valoarea medie a unei garantii a scazut de la 41.621 euro in prima parte a programului la 37.931 euro in a doua parte!
Astfel, abia la un an de la debutul programului a fost consumat plafonul garantiilor alocate initial doar pentru primele sase luni.
Mai mult de jumatate din creditele Prima Casa au fost contractate pentru apartamentele de 2 camere, 25% pentru apartamentele de trei camere si 15% pentru garsoniere.
In acelasi timp, s-au cumparat in proportie de 6% apartamente de patru si cinci camere, iar 3% din bani au mers pentru achizitia de case si terenuri.
Topul apartamentelor cumparate in functie de valoarea acestora are pe primul loc apartamentele cu o valoare cuprinsa intre 50.001 si 60.000 de euro - 24%, pe locul doi fiind apartamentele cu o valoare sub 30.000 - 21%, iar pe locul trei figureaza apartamentele cu o valoare cuprinsa intre 40.001 si 50.000 de euro - 20% din total.
Reprezentantii FNGCIMM spun ca nu s-a inregistrat pana in prezent decat un singur default la Prima Casa, o femeie din Constanta pentru care statul a trebuit sa plateasca bancii valoarea imprumutului.
In prezent, sunt trimise zilnic catre Fond peste 100 de dosare pentru credite Prima Casa, reprezentand aproape jumatate din numarul dosarelor care erau depuse spre analiza, de exemplu, in octombrie 2009.
In acest an, programul a fost modificat, astfel ca FNGCIMM sa garanteze creditul pentru cumpararea unei locuinte prin "Prima Casa" in limita a 60.000 euro pentru imobile vechi ori deja incepute, a 70.000 euro pentru locuinte cu lucrari inca neincepute, iar cumparatorii organizati in asociatii vor avea o garantie de cate 75.000 euro, tot pentru case noi.
Creditele prin "Prima Casa" au o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la trei luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la trei luni plus maxim 2,5 puncte procentuale.
Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.
Pe acelasi subiect: