Senatorii au adoptat, miercuri, cu amendamentele propuse de Comisia pentru buget-finante, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2010 pentru modificarea si completarea OUG nr.60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii Programului "Prima casa".

In varianta propusa de Guvern se mentiona ca beneficiarul programului poate fi persoana fizica ce, pana la data solicitarii creditului, nu a detinut in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul sau sotia nicio locuinta, indiferent de modul si de momentul in care a fost dobandita.

Membrii Comisiei pentru buget au sustinut ca, in varianta propusa de Guvern, se limiteaza posibilitatea tinerilor de a avea acces la programul "Prima casa" in situatia in care acestia detineau o locuinta (garsoniera) pe care o instraineaza deoarece a devenit improprie ca urmare a cresterii numarului membrilor familiei prin nasterea unor copii.

Comisia a mai apreciat ca o limitare riguroasa ar avea ca efect o gestiune mai greoaie a datelor.

Potrivit unui alt amendament adoptat de senatori, locuintele pot fi construite de beneficiari care detin in proprietate terenul pe care urmeaza sa se contruiasca locuinta, sau prin asociatii fara personalitate juridica, cel putin unul dintre asociati fiind proprietarul terenului pe care urmeaza sa se construiasca locuintele.

Senatorii au eliminat din textul ordonantei mentiunea potrivit careia asociatiile fara personalitate juridica care pot participa la acest program trebuie sa fie constituite din minimum sapte beneficiari.