Astfel, dupa o perioada in care preturile au crescut lasand impresia ca punctul minim a fost atins, iata ca in luna aprilie, data fiind lipsa de reactie a cumparatorilor, preturile au revenit pe panta descendenta in toate orasele mari din tara, cu exceptia municipiului Cluj-Napoca.

"Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.211 euro/mp, valoarea medie pentru luna aprilie este de 1.201 euro/mp, foarte apropiata de pragul minim inregistrat de la inceputul crizei. Fata de luna martie, valoarea indicelui national imobiliare.ro pentru aprilie arata o scadere de -0,8%", se arata intr-un comunicat al portalului imobiliar.

In Capitala, dar si in orase precum Brasov, Constanta sau Timisoara, in luna aprilie au fost atinse noi praguri minime, in special la apartamentele noi.

Scaderea este de 41,6%% fata de martie 2008, perioada de varf a pietei, cand, pentru un metru patrat de suprafata utila, pretul mediu cerut era de 2.058 euro.

«Punerea in aplicare a programului Prima Casa 2 nu a determinat o crestere categorica a numarului tranzactiilor. Cu alte cuvinte, ceea ce era de asteptat s-a produs: cumparatorii nu au validat preturile in crestere afisate in ultimul timp, iar consecinta fireasca a acestui fapt o reprezinta revenirea pe panta descendenta. Pentru moment, cei care au reactionat au fost cu precadere dezvoltatorii, insa reactia lor va influenta cu siguranta si pretul apartamentelor vechi », sustine Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Bucuresti

Indicele imobiliare.ro pentru luna aprilie indica o valoare medie de 1.294 euro/mp pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, cea mai mica din acest an.

Apartamentele vechi si noi au evoluat diferit in ultima luna. Daca in cazul primei categorii evolutia este nesemnificativa, pretul apartamentelor noi a scazut cu peste 4% in doar treizeci de zile, atingand nivelul minim de la inceputul crizei pana in prezent.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din ansamblurile rezidentiale noi din Bucuresti a ajuns in luna aprilie la 1.445 euro/mp de suprafata utila, ceea ce reprezinta o scadere de 4,1% fata de luna martie, cand valoarea medie a unui metru patrat util era de 1.506 euro.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile sunt cu 12,5% mai mici. Totusi, apartamentele noi cu o camera s-au scumpit cu 1,1% pana la valoarea medie de 1.403 euro/mp util.

Cea mai interesanta dinamica au avut-o apartamentele cu trei si patru camere al caror pret a scazut cu peste 5% fata de luna martie 2010. Si pretul apartamentelor noi cu doua camere a scazut cu 3,1% in intervalul analizat.

Preturile apartamentelor vechi din Capitala au fost mai putin dinamice. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru aceasta categorie de apartamente pentru luna aprilie a ramas la 1.241/euro mp de suprafata utila.

Totusi, apartamentele cu o camera s-au scumpit cu 1%, in timp ce apartamentele cu trei si patru camere s-au ieftinit cu 0,9%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta, 10.1%, este inregistrata de apartamentele cu patru camere.

Brasov

Conform Indicelui imobiliare.ro, in luna aprilie, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are o valoare de 935 euro/mp de suprafata utila, cea mai mica valoare inregistrata de la inceputul crizei imobiliare.

Fata de luna precedenta, scaderea este de aproape 2%, iar fata de nivelul maxim al pietei, mai 2008 pentru Brasov, diferenta este de peste 35%.

Cu o valoare medie de 927 euro/mp util, apartamentele noi din ansamblurile rezidentiale brasovene sunt mai ieftine decat apartamentele vechi. De altfel, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Brasov a scazut cu 8.2% in luna aprilie, ajungand la un minim istoric.

In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul cerut a ajuns in luna aprilie la 935 euro/mp, cu 1.3% mai putin fata de luna precedenta.

In ultima luna, in Brasov, apartamentele vechi de mici dimensiuni s-au ieftinit, in timp ce apartamentele mari cu 3 si 4 camere s-au scumpit usor.

Surprinzatoare este evolutia apartamentelor cu o camera care s-au ieftinit cu 4% in luna aprilie. Cu un pret de strigare de 830 euro/mp util, considerabil mai ieftine decat celelalte tipuri de apartamente, apartamentele cu patru camere din Brasov au sansele sa devina interesante pentru cumparatori.

Totusi, cererea se indreapta in continuare spre apartamentele cu doua camere care isi mentin cel mai ridicat pret pe metru patrat util.

Cluj-Napoca

Cluj-Napoca ramane singurul mare oras din tara pentru care Indicele imobiliare.ro prezinta cresteri constante ale pretului mediu cerut pentru apartamente. Astfel, luna aprilie este a treia luna consecutiva in care preturile au urcat ajungand in prezent la valoarea de 1.056 euro/mp util, in crestere cu 1.8% fata de luna precedenta si cu 7,1% mai mult decat in aceeasi luna a anului trecut.

Cu toate ca si apartamentele noi s-au scumpit cu 1,1% pana la valoarea de 1.022 euro/mp, in prezent acestea sunt cu 50 euro/mp mai ieftine decat cele vechi.

In cazul apartamentelor noi din Cluj-Napoca, cresterea din ultimele luni este cu atat mai surprinzatoate cu cat in toate celelalte mari orase analizate, preturile au scazut.

Si pretul apartamentelor vechi s-a marit in intervalul analizat. Cresterea inregistrata in luna aprilie pentru aceasta categorie imobiliara este de 2,4%, iar pretul mediu pe metru patrat de suprafata utila este in prezent 1.072 euro.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite inainte de 1990 a ajuns la 1.072 euro/mp util, in crestere cu 2,4% fata de luna precedenta. In aprilie, cea mai mare variatie de pret este intalnita in cazul apartamentelor vechi cu o camera: 3,7%.

Cresteri de preturi constatam si in cazul apartamentelor cu doua si trei camere: 2,6%, respectiv 2,2%. Desi diferentele fata de varful pietei imobiliare sunt semnificative, fata de aceeasi luna a anului trecut, preturile de strigare actuale pentru apartamentele vechi sunt cu pana la 6,1% mai mari

Constanta

Apartamentele din Constanta s-au ieftinit cu 1,3% in luna aprilie cand Indicele imobiliare.ro a inregistrat valoarea de 1.022 euro/mp de suprafata utila. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, valoarea medie actuala este cu peste 15% mai mica. In intervalul analizat, pretul apartamentelor noi a avut o dinamica spectaculoasa ajungand la 986 euro/mp util de la 1.058 euro/mp.

Cu aceasta scadere de aproape 7% la apartamentele noi din Constanta, acestea sunt considerabil mai ieftine decat cele vechi a caror pret mediu este in prezent de 1.030 euro/mp.

Pretul mediu de strigare al apartamentelor din blocurile vechi din Constanta a scazut cu 0,1% in luna aprilie, pana la 1.030 euro/mp de suprafata utila. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta este de peste 14%.

Daca apartamentele vechi cu doua si trei camere s-au ieftinit cu 1,1%, respectiv 0,2%, apartamentele cu o camera au inregistrat o crestere de 2,4%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in cazul apartamentelor cu doua camere, 15,4%. In ultimele 12 luni, apartamentele cu o camera s-au ieftinit cu 13,7%, iar cele cu trei camere cu 12,9%.

Iasi

Dupa o usoara revigorare a pietei imobiliare din Iasi, luna aprilie aduce un nou val de optimism pentru cumparatori, preturile coborand din nou, in special din cauza evolutiei apartamentelor noi. Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru Iasi indica in luna aprilie valoarea de 919 euro/mp de suprafata utila, in scadere cu 2,4% fata de luna martie, media lunii aprilie fiind totodata cea mai mica de pana acum in acest an.

Apartamentele noi au cunoscut o scadere record pentru un interval de timp asa de scurt: 7,7% Aceasta scadere a diminuat totodata diferenta dintre pretul apartamentelor noi si a celor vechi: 943 euro/mp util in cazul apartamentelor noi fata de 913 euro/mp de suprafata utila pentru apartamentele vechi.

Evolutia preturilor apartamentelor vechi nu a fost deloc la fel de spectaculoasa ca si cea a celor noi. Pretul mediu al apartamentelor construite inainte de 1990 a ramas constant la valoarea de 913 euro/mp util. Unele categorii de apartamente vechi chiar s-au scumpit in acest interval.

Pretul apartamentelor cu o camera a crescut cu 2,2% pana la 973 euro/mp util, iar cel al apartamentelor cu trei camere cu 0,3% pana la 903 euro/mp. Apartamentele vechi cu doua camere au inregistrat o scadere de 0,4%, pana la 914 euro/mp util.

Timisoara

Dupa cresterile din ultimele luni, in aprilie, piata imobiliara din Timisoara a readoptat trendul de scadere. Pretul mediu pe metru patrat de suprafata utila a scazut cu 2%, pana la valoarea de 942 euro, cea mai mica valoare inregistrata de la inceputul crizei imobiliare.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta ramane semnificativa: aproape 10%, iar fata de perioada de varf a pietei, mijlocul anului 2008, preturile cerute sunt cu peste 30% mai mici. Cea mai mare scadere a fost inregistrata la apartamentele noi: -6,7% in luna aprilie.

In urma acestei scaderi spectaculoase, diferentele de preturi intre apartamentele din ansamblurile rezidentiale noi si cele cerute pentru apartamentele construite inainte de 1990 s-au redus in ultima luna: 953 euro/mp util in cazul apartamentelor noi fata de 941 euro/mp in cazul celor vechi. Cata vreme cumparatorii nu trec la actiune, este posibil ca noul val de scadere sa nu se opreasca aici.

In aprilie, pretul cerut de agentiile imobiliare si proprietari pentru un metru patrat de suprafata utila la apartamentele vechi a ajuns la 941 euro, cu 1,2% mai putin decat in luna precedenta, aceasta fiind totodata si cea mai mica valoare inregistrata pentru aceasta categorie imobiliara de la inceputul crizei imobiliare.

Apartamentele cu una si trei camere au inregistrat scaderi de 1,1%, respectiv 2,1% in ultimele 30 de zile. Pe de alta parte, pretul apartamentelor cu doua camere a scazut cu 0,3%, iar cel al apartamentelor cu patru camere a ramas constant.

Indicele imobiliare.ro reprezinta pretul exprimat in euro pe metru patrat de suprafata utila al apartamentelor de vanzare situate in blocuri de apartamente, cu destinatie rezidentiala, pe baza anunturilor publicate pe www.imobiliare.ro de catre agentiile imobiliare si proprietari.

Indicele este calculat zilnic in baza ofertelor introduse in ultimele 7 zile fata de ziua de raportare, la nivel national si ia in calcul, in medie, 22.000 de oferte publicate lunar in 41 de judete.

Indicele imobiliare.ro la nivel de orase reprezinta pretul exprimat in euro pe metru patrat de suprafata utila al apartamentelor de vanzare situate in blocuri de apartamente cu destinatie rezidentiala in fiecare oras analizat, pe baza anunturilor publicate pe www.imobiliare.ro de catre agentii imobiliare si proprietari.

Este calculat zilnic in baza ofertelor introduse in ultimele 30 zile fata de ziua de raportare. La nivel de orase, Indicele imobiliare.ro este disponibil pentru: Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi si Timisoara.

Pentru a oferi o estimare cat mai precisa, Indicele imobiliare.ro are la baza un algoritm de calcul care permite eliminarea ofertelor nereprezentative din piata prin: identificarea si eliminarea ofertelor duplicat si a celor cu preturi sau suprafete gresite, respectiv stabilirea ponderilor apartamentelor noi/vechi, respectiv a celor cu una, doua, trei, patru sau mai multe camere.