Scapam de reevaluarea apartamentelor ! Bancherii vor sa faca recalcularea doar pentru casele executate!
Asociatia Romana a Bancilor (ARB) discuta cu BNR modificarea regulamentului privind evaluarea individuala a garantiilor, astfel incat aceasta operatiune sa fie realizata doar la acordarea creditelor si in eventualitatea unei executari silite, a spus presedintele ARB, Radu Ghetea, citat de Mediafax. El a precizat ca, in prezent, normele prevad ca evaluarea garantiilor ar trebui facuta in fiecare an si individual.
In contextul unor oscilatii foarte mari ale preturilor la proprietatile imobiliare, ARB propune ca evaluarea individuala sa fie realizata doar la acordarea creditelor si cand se pune problema unei executari, iar pe perioada imprumutului sa se foloseasca asa-zisa metoda "din birou", pe baza unor indici acceptati de toata lumea.
"Nu se mai pot face in aceste zile evaluari individuale, nu poti sa te duci la om sa-i bati la usa si sa-l intrebi daca mai are gresia si faianta de acum doi ani", a spus Ghetea.
Fiecare banca are obligatia sa reevalueze o data pe an imobilele luate in garantie ipotecara la acordarea creditelor, conform cerintelor BNR si reglementarilor europene, care sunt in viogoare de cativa ani buni.
Pana acum, bancile nu s-au grabit sa faca aceste reevaluari, dat fiind ca piata imobiliara a tot crescut. 2010 a venit insa cu noi scaderi, iar bancile si-au trimis evaluatorii sa bata la usile clientilor.
Din 2006, timp de doi ani, piata imobiliara a cunoscut o perioada de crestere continua, preturile atingand punctul maxim in primavara lui 2008.
Bancile au dat credite cu ipoteca si nu au mai avut niciun interes sa faca reevaluari in aceasta perioada, dat fiind ca apartamentele se scumpeau si nu era nicio problema in acoperirea imprumutului. De anul trecut, situatia s-a schimbat, dar nici scaderile din 2009 nu i-au facut pe bancheri sa se grabeasca. In 2009, preturile apartamentelor au scazut cu aproximativ 30%.
Astfel, daca in 2008 o garsoniera valora 70.000 de euro, un an mai tarziu aceasta costa 50.000 de euro. In cazul unui apartament cu doua camere, diferenta in jos era de la aproximativ 90.000 de euro la 70.000 de euro.
Iar in 2010 devalorizarea a fost si mai mare, in unele cazuri apartamentele ajungand sa coste chiar si cu 40% mai putin fata de perioada de boom al pietei imobiliare.
Pe acelasi subiect: