Din certificatele de eficienta energetica vom afla cat de multa caldura pierd casele noastre si cata energie consuma. Mai mult, un certificat ne poate spune si cat de luminos este un apartament.

Specialistii sustin ca o evaluare energetica a unui apartament ar dura cel mult doua zile. Cat despre pret, pentru o locuinta cu doua camere, de 60 de metri patrati, certificatul ar costa aproximativ 200 de euro.

Directiva europeana, care spune ca in momentul in care vindem sau inchiriem un apartament e nevoie si de certificatul de eficienta energetica a acestuia, trebuia sa intre in vigoare inca din 2007, de cand Romania a aderat la UE. Tara noastra a obtinut deja o pasuire de 3 ani, pe care Ministerul Dezvoltarii spera sa o poata prelungi, insa acest lucru nu a fost posibil.

Asadar, Romania trebuie sa abroge cat mai repede ordonanta de urgenta care amana introducerea certificatului energetic, altfel risca sa intre in procedura de infringement. Potrivit Ministerului Dezvoltarii, noul act normativ urmeaza sa fie adoptat de Guvern in luna martie si va intra in vigoare in termen de 45 de zile.

Agentii imobiliari si notarii avertizeaza, insa, ca introducerea certificatului energetic ar putea bloca din nou piata imobiliara si chiar ca acesta ar putea incuraja piata neagra a chiriilor, pentru ca multi nu vor fi dispusi sa scoata bani in plus din buzunar.

Pe de alta parte, auditorii spun ca sunt pregatiti sa elibereze noile certificate, in toata tara, fiind, la ora actuala, circa 600 de auditori.

Sursa foto: Gandul