La fel ca aparatele electrocasnice, cladirile vor fi impartite de la 1 ianuarie in sapte categorii, de la A la G, in functie de consumul de energie al imobilului.

Daca problema energetica este partial rezolvata la cladirile noi, care au deja acest certificat de performanta energetica, situatia nu este la fel de simpla in cazul blocurilor vechi.

Acestea vor trebui evaluate obligatoriu de auditori, inainte de vanzare sau inchiriere. Notarii se tem ca certificarea va scumpi astfel casele cu 5%-10% si va bloca tranzactiile din lipsa de experti care sa faca verificarile.

"Este exagerat. Nu costa mai mult de 1%. Pentru cate tranzactii sunt, avem destui oameni. Sunt peste 1.000", spune Dan Berbecaru, vicepresedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri.

Sefii din Guvern spun si ei ca nu se mai poate amana introducerea auditarii energetice, ceruta insistent de Uniunea Europeana.

Pe o scara a eficientei energetice de la A la G, majoritatea blocurilor vechi din Romania se clasifica undeva la D. Cu alte cuvinte, consumam de doua ori mai multa energie decat ar fi normal.