Peugeot va fi inlocuit in indice de grupul Solvay, incepand din 24 septembrie, a anuntat operatorul bursier NYSE Euronext intr-un comunicat.

Purtatorul de cuvant al PSA, Jean-Baptiste Mounier, a refuzat sa comenteze informatiile.

"Peugeot este deja de cateva trimestre veriga slaba a indicelui. Situatia reflecta faptul ca Peugeot a distrus, din pacate, valoarea care revenea actionarilor", comenteaza pentru Bloomberg analistul Christophe Wakim de la Exane BNP Paribas.

Pierderi de peste 800 milioane de euro in 2012

Actiunile Peugeot se afla la minimul ultimilor 26 de ani, pe fondul crizei financiare si economice din Europa, cea mai mare piata de desfacere a companiei. Divizia auto a grupului a consumat in ultimele 12 luni aproximativ 200 milioane euro pe luna din rezervele de numerar, a declarat in luna iulie directorul general al PSA, Philippe Varin.

Compania a inregistrat o pierdere de 819 milioane euro in prima jumatate a acestui an, scrie Mediafax.

Actiunile PSA Peugeot au urcat vineri la Paris cu aproximativ 5%, in timp ce indicele CAC 40 a avansat cu 1,1%. Titlurile Solvay, care produce chimicale si mase plastice, au urcat cu peste 4%.

Peugeot face parte din componenta CAC 40 inca de la crearea indicelui, in 1987. Ponderea companiei in indice a scazut de atunci cu aproximativ 75%, la 0,22%, producatorul auto devenind cel mai mic membru al CAC 40. Renault, rivalul mai mic al Peugeot, reprezinta 1,13% din valoarea indicelui.

Compania este listata la Paris din 1925, in timp ce Solvay a debutat la inceputul acestui an, dupa ce a cumparat anul trecut o companie concurenta pentru 6 miliarde de dolari. Listarea principala a producatorului de chimicale este la Bruxelles, iar 70% din actiunile companiei sunt flotate pe burse.

Chiar daca Parisul este listarea secundara a companiei, Solvay are aproximativ 7.000 de angajati in Franta. Continental AG, al doilea mare producator de piese auto din Europa, a revenit recent in componenta indicelui DAX al bursei de la Frankfurt dupa o absenta de patru ani, timp in care si-a rezolvat problema datoriilor ridicate.