Bancherii spun ca anul acesta au fost pur si simplu sufocati de cei care trageau sperante sa isi cumpere o casuta.

"Avem o cerere foarte sanatoasa pentru Prima Casa 3, o cerere de ori mai mare decat plafonul nostru, adica am fi putut sa dam de trei ori mai multe credite clientilor nostri", spune George Georgakopoulos, director executiv pentru creditare in cadrul Bancpost.

Practic, intr-o luna si jumatate, aceasta banca a primit cereri  in valoare de 11 milioane de euro, fata de cele 4,2 milioane alocate.

Chiar si institutia cu cel mai mare plafon din program adica 64 de milioane de euro anunta ca mai poate acorda doar 500 de credite. Pe romaneste mai putin de un imprumut de agentie. "Plafonul disponibil este aproape utilizat, tocmai de aceea clientii care ar dori sa beneficieze avantajele programului trebuie sa grabeasca", explica Ioana Mihai, sef departament credite garantate BCR.

"Practic, bancile au avut de castigat pentru ca au dat credite pentru care statul a preluat riscul si daca cineva nu poate plati o face statul pentru el", spune Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.

Ce dobanzi platesti

Pe de alta parte, cei imprumutati obtin dobanzi foarte bune pentru creditele ipotecare. Dobanzile la imprumuturile in lei au scazut de la 9 la 7,5% in ultima luna, iar cele in euro se acorda cu cel mult 5,2 %.

In 2011, Guvernul a pus la bataie 200 de milioane de euro pentru garantii. Autoritatile au declarat la acel moment ca, daca se vor epuiza banii, sunt gata sa suplimenteze fondul.

Weekendul trecut, BCR, cea mai mare banca locala si insitutia cu cel mai mare plafon pentru Prima Casa, a tinut mai multe sucursale deschise pentru a veni mai usor in intampinarea doritorilor de credite.

"La sfarsitul lui februarie, BCR avea 30 de milioane de euro, dar de atunci tot am mai primit si primim dosare, deci sigur suma a scazut. Mai avem bani pentru inca cateva sute de dosare, dar daca tinem cont si de numarul de unitati (668) ar reveni mai putin de un dosar pe unitate", declarau la finele saptamanii trecut pentru incont.ro oficialii BCR.