Astfel, o analiza a ofertelor care vor fi expuse la tIMOn, intre 18 si 21 aprilie, arata ca preturile locuintelor au scazut in centru pentru a creste surprinzator in unele zone, chiar periferice, cauza fiind stocul de apartamente in scadere si disparitia concurentei, ceea ce face ca in anumite zone sau segmente de piata sa existe monopol din partea unor dezvoltatori.

"Inregistram o tendinta surprinzatoare, intr-o piata care oricum s-a comportat atipic in ultimii 4 ani: cresterea preturilor la cateva ansambluri rezidentiale, fata de editia din toamna a tIMon. Mai mult decat atat, nu vorbim intotdeauna de ansambluri noi, de ansambluri de lux sau de zone centrale; din ceea ce ne-au comunicat expozantii, avem cresteri de preturi in cartiere si chiar spre periferie. Explicatia este una simpla: stocul scazut de locuinte. Acolo unde nu mai exista concurenta, pentru ca, spre exemplu, ansamblul concurent a finalizat vanzarile, dezvoltatorul creste pretul. Este o regula simpla a economiei de piata, dar relativ periculoasa pentru piata rezidentiala, care are nevoie de stabilitate si de increderea cumparatorilor", sustine Vlad Vlasceanu, director tIMOn, intr-un comunicat.

La targul organizat in Piata Constitutiei vor fi expuse 150 de ansambluri rezidentiale, reprezentand 90% din oferta de apartamente noi disponibila pe piata.

Locuintele scoase la vanzare au pe perioada evenimentului reduceri de preturi care ajung la 20.000 de euro, iar unii dezvoltatori platesc celor care vor sa cumpere o locuinta prin credit avansul la Prima Casa.

"In timp ce o mare parte din expozanti vin cu oferte de genul mobila sau electrocasnice cadou, putem semnala un procent important de oferte focusate pe pretul final, respectiv reduceri de 5%-10%-15%", mentioneaza organizatorii.

Cea mai scumpa locuinta: 1 milion de euri

Cea mai scumpa locuinta expusa la targ are un pret de aproape un milion de euro, in contextul in care majoritatea dezvoltatorilor imobiliari s-au orientat spre locuinte mai ieftine, adresate publicului larg. Amplasat in zona Piata Romana, imobilul cu opt camere, construit in 2008, este scos la vanzare la un pret de 850.000 de euro.

In acelasi timp, tIMOn va gazdui o serie de ansambluri rezidentiale cu titlu de exclusivitate, insemnand ca nici unul dintre aceste apartamente nu va putea fi regasit la alte targuri de profil.

Cele mai noi dintre ansamblurile rezidentiale din Bucuresti, City Point din zona Aviatiei si Lemon Villa din zona Baneasa, vor fi prezente in premiera. Primul este construit de unul dintre cei mai mari dezvoltatori israelieni, Shikun&Benoi, impreuna cu grupul de companii Red Sea Group. Investitia in acest proiect este de 15 milioane de euro, urmand sa fie finalizate 180 de locuinte.

Tot exclusiv la tIMOn se vor vinde apartamentele de la North 24, Imobulgaria, Hercesa, Corvaris, Arena, Neofort, Ager Imobiliare, Victoria Consult, Real Time si Be Igloo.