Primele 100 de zile ale Guvernului Ponta 2 arata 0 diferente fata de Guvernul Boc, Fondul actual de locuinte este o bomba cu ceas, iar in SUA "se poarta" orasele in faliment
In fiecare dimineata citim toate site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Primele 100 de zile ale Guvernului Ponta 2 arata ca nu exista nicio diferenta fata de Guvernul Boc
La 100 de zile de guvernare, Guvernul Ponta 2 arata prin actiunile sale ca nu se deosebeste cu nimic de Guvernul (guvernele) Boc. Nu a fost obligat de vremuri sa taie salariile sau sa majoreze TVA – masuri care au maturat de pe prima scena politica fosta guvernare. Dar nici nu schimba paradigma – ramane in aceeasi vesnica asteptare ca lucrurile sa se rezolve de la sine. Analistii si antreprenorii arata ca nu exista nicio initiativa majora care sa incurajeze mediul de afaceri. In mai anul trecut, cand a venit la putere, Guvernul Ponta 1 a cerut ragaz pana la castigarea alegerilor generale din decembrie, motivand ca are un mandat limitat in care nu-si poate pune in practica proiectele. Dar, la 100 de zile de la instalarea Guvernului Ponta 2 (31 martie 2013), lucrurile continua de parca la guvernare ar fi PDL, partid amortit si lipsit de initiativa. Nimic din ce scrie in programul de guvernare nu mai este de actualitate – fie ca este vorba despre intentia de reducere a CAS, reducerea TVA, relansarea investitiilor, cresterea increderii mediului de business. „Momentan pare mai degraba un guvern de tranzitie. Este un guvern mai degraba tehnic decat politic care a promis o intoarcere de reforme sau noi reforme. Face asemenea Guvernului Boc. Deschide un miliard de teme – pe educatie, pe sanatate, pe regionalizare – dar nu duce nimic la capat. Sunt discutii in nestire despre orice, dar senzatia pe care o transmit este ca nu fac mai nimic“, spune Adrian Moraru, director adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP), intr-o analiza ZF.
Clientii caror banci trebuie sa isi faca probleme pentru dobanzile mari la depozite, in opinia lui Ghetea
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, spune ca bancile care ofereau dobanzi prea mai la depozite ar fi trebuit sa ridice semne de intrebare clientilor. Declaratia este destul de alarmanta si relativ rupta din context, atata timp cat aproape toate bancile din Romania, cu mici exceptii cum este si Bank of Cyprus, au depozitele garantate in Romania si sunt supravegheate de BNR. Chiar in prezent o banca din Romania ofera 5% la euro: TBI Bank. Totusi, anul trecut pe vremea asta, nume din cele mai mari ofereau dobanzi destul de ridicate pentru depozitele in euro, cele mai multe in cadrul unor promotii: BRD, care au setat atunci un nivel peste cel al bancilor grecesti care nu aveau concurenta pe acest segment. Asta ar fi insemnat ca, in opinia lui Ghetea, a doua banca din sistem trebuie sa ridice semne de intrebare clientilor in privinta sigurantei depozitelor? Apoi a fost randul celor de la Alpha Bank. De asemenea, dobanzi de peste 4% plateau anul trecut pe vremea asta si cei de la UniCredit, BCR, ATE Bank, Carpatica, Volksbank sau Procredit. Dar Bank of Cyprus este in primul rand supravegheata de Banca Nationala din Cipru si face parte dintr-un sistem bancar dezvoltat exagerat fata de economia Ciprului. Ori in Romania sistemul bancar are cea mai scazuta pondere raportata la PIB din toate tarile din UE. Si atunci de unde pana unde orice analogie, se intreaba Capital.
Seful Wienerberger: Fondul actual de locuinte este o bomba cu ceas. Termoizolarea nu face decat sa ne fure sistematic atentia de la problemele reale din piata
Fondul locativ din prezent, cu blocuri si case construite in urma si cu mai bine de 50 de ani este mult invechit si poate fi un real pericol pentru locatarii acestor imobile, procesul de termoizolare derulat in prezent de catre autoritati “furand” sistematic atentia de la problemele reale din piata, spune Corneliu Fecioru (foto) – administratorul operatiunilor Wienerberger in Romania, unul dintre cei mai mari producatori de blocuri ceramice din Europa si din lume. “Fondul de locuinte este vechi, avem din ce in ce mai multe blocuri care au 50-60 de ani si care sunt facute din materiale care nu respecta cerintele de eficienta energetica. Este ca o uriasa bomba cu ceas de care nu prea vorbim deoarece sunt alte lucruri mai importante care ne preocupa. Ceea ce procesul de anvelopare termica este o rezolvare doar pe termen scurt, deoarece la fundament, acea cladire, doar pentru ca are un termosistem nu face decat sa intarzie imbatranirea locuintelor cu cel mult 10 ani”, a declarat Fecioru, intr-un interviu pentru Wall-Street.ro.
Au plecat de la Connex in 2006 si acum fac un milion de euro pe an din servicii IT
"Ne-am gandit ca poate ar fi interesant sa vindem catre companii mici ceea ce invatam sa facem intr-o companie mare", povesteste Paul Roman, acum in varsta de 38 de ani, pentru ZF Corporate.
Si tot in ZF Corporate, cititi despre Scumpirea, un drum cu sens unic pentru carburanti: benzina, plus 5%, iar motorina 4% in T1.
In primul trimestru al anului carburantii au continuat sa se scumpeasca la pompele marilor distribuitori de produse petroliere.
Pretul porumbului romanesc a scazut cu 30% in trei luni
Pretul porumbului a ajuns pe piata locala la 800 lei/tona (180 euro/tona), in scadere cu 30% fata de acum trei luni, iar tendintele indica alte ajustari negative in perioada urmatoare. Primul impact al acestei evolutii este asupra afacerilor fermierilor care au mizat in toamna trecuta pe stocuri, ei urmand a avea incasari mai mici din porumbul vandut in primavara. Un pret in scadere la porumb reprezinta si costuri mai mici pentru afacerile din zootehnie si, implicit, o scadere potentiala a pretului carnii. Tendinta de scadere pentru pretul porumbului este accentuata si de faptul ca la sfarsitul saptamanii trecute bursele internationale s-au prabusit dupa ce autoritatile din Statele Unite, cel mai mare jucator pe piata agricola mondiala, au anuntat stocuri peste asteptari. Pietele au reactionat prompt, iar cotatiile au intrat pe „rosu“, noteaza ZF.
Consiliul Legislativ a avizat o afacere de 55 de milioane de euro declarata neconstitutionala de CCR
Legea privind trecerea Registrului Comertului la Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a fost avizata pozitiv de Consiliul Legislativ. In analiza consiliului se arata ca, desi procedura a fost declarata neconsitutionala de Curtea Constitutionala, ea poate fi realizata daca sefii registrului sunt numiti de statul roman. Recent, noua directori ai camerelor de comert din teritoriu au semnat o declaratie comuna in care spun ca sunt impotriva trecerii Registrului Comertului la CCIR. Potrivit unei analize realizate de cele noua camere de comert, prin proiectul de lege din Parlament, Registrul Comertului va deveni “instrumentul discretionar de santaj si manipulare al presedintelui Camerei de Comert". Datele oficiale arata ca Registrul Comertului este o institutie oficiala pentru statul roman cu venituri anuale de peste 110 milioane lei. Miza preluarii Registrului Comertului de catre Camera de Comert sunt veniturile incasate de aceasta institutie, dar si activele Registrului. Din datele oficiale, rezulta ca institutia este una profitabila. Potrivit informatiilor transmise de Registrul Comertului, in 2012, incasarile totale au fost de 112 milioane lei, iar bugetul alocat a fost de 101 milioane lei, scrie Gandul.info.
2013, probabil unul dintre cei mai slabi ani din agricultura. Doar 1% din suprafata agricola a tarii este irigata. Iulia si august se anunta caniculare
Vara pe care o asteptam cu totii va fi una secetoasa. Iulie si august se anunta caniculare, iar recolta poate fi compromisa. Agricultorii, ajutati de stat, trebuie sa gaseasca solutii sa reporneasca sistemul de irigatii, altfel in toamna nu vor culege nimic. Din pacate, doar 1% din suprafata agricola a tarii este irigata. Anul trecut, din cauza arsitei, am pierdut jumatate din productia de porumb si aproape 30% din cea de grau. In vara trecuta, cei mai multi fermieri au stat la mila cerului, rugandu-se pentru o ploaie. In lipsa unor sisteme de irigatii, 2012 a fost unul dintre cei mai slabi ani din agricultura. Si 2013 ar putea fi la fel, pentru ca doar 1,2% din 9 milioane de hectare pot fi irigate. Ministerul Agriculturii anunta fonduri crescute pentru irigatii: de la 25 la 60 de milioane de euro. Daca responsabilii nu vor lua masuri in al doisprezecelea ceas, recolta va fi si anul acesta compromisa de seceta. Romania are cel mai mic randament agricol din Uniunea Europeana, desi suprafetele cultivate au fost printre cele mai mari, informeaza StirileProTv.ro
Micile afaceri dispar din Hong Kong din cauza chiriilor uriase
Chiriile din Hong Kong au inceput sa atinga niveluri alarmante, care ingrijoreaza si alunga totodata micii comercianti, scrie Bloomberg. Problema exista cu precadere in districtele principale, recunoscute pentru magazinele de lux care incurajeaza turismul de cumparaturi si, in special, ii atrag pe vizitatorii cu bani din China. Dezvoltatorii au observat tendinta, iar proprietarii de terenuri din zona vor sa profite cat mai mult de pe urma marilor branduri care vor sa inchirieze. “Chiriile de aici cresc exponential. O sa fim nevoiti cu totii sa ne mutam, in urmatorii cinci ani”, spune Benny Chan, proprietarul unei afaceri din Tai Hang, care exista pe piata din 1985. “Exista un numar limitat de locuri bine pozitionate, iar chiriile sunt uriase”. Retailerii de moda Dolce & Gabbana si Chanel platesc cate 140 de dolari pe metru patrat, lunar, dar, pentru cei care vor un loc langa reprezentanta Goldman Sachs, pretul ajunge la 170 de dolari.
Visul american se transforma in cosmar. Inca un oras din SUA a intrat in faliment
Un judecator federal a aprobat cererea orasului Srockton din California pentru intrarea in faliment, noteaza BBC. Potrivit acestuia, daca nu ar fi beneficiat de protectia oferita de faliment, orasul situat la 144 kilometri de San Francisco nu ar mai fi putut sa furnizeze niciun serviciu de baza. In prezent, somajul din Stockton si rata violentelor se numara printre cele mai mari din Statele Unite. O alta problema a fost opozitia creditorilor, care spun ca oficialii nu au redus suficient cheltuielile, iar acum se afla in pericol de a-si pierde investitia. “Este pacat ca am fost nevoiti sa cheltuim milioane de dolari si mii de ore in lupta cu creditorii. E vorba de resurse valoroase, bani care ar fi putut ajuta la redresarea nevoilor cheie ale comunitatii”, e de parere city managerul Bob Deis. De cand au depus cererea pentru intrare in faliment, in iunie 2012, orasul a disponibilizat un sfert dintre politisti si o treime dintre pompieri.
Tim Cook isi cere scuze in numele Apple, pentru problemele de client service din China
Seful Apple, Tim Cook, si-a cerut scuze clientilor din China, dupa ce media locala a acuzat compania americana de aroganta, lacomie si de faptul ca se bazeaza prea mult pe greutatea imaginii pe care o are, scrie CNN. Scrisoare oficiala de raspuns, semnata de Cook, incearca sa mai elimine din controversele asupra politicilor de rezolvare a garantiilor in China. “Suntem constienti ca lipsa recenta de comunicare a dus la impresia ca Apple isi trateaza clientii cu aroganta si nu ii pasa de feedback-ul primit. Ne prezentam scuze sincere pentru orice neintelegeri au putut sa apara. Avem un imens respect pentru China, iar clientii de aici ocupa un loc important in inimile noastre”, se arata in scrisoare. China este a doua cea mai mare piata pentru Apple, asa ca americanii si-au propus sa intensifice trainingurile pentru angajati, in special in privinta relatiilor cu clientii.