Criza din Vest se indreapta catre Beijing. Banca centrala chineza ia masuri fara precedent pentru a salva imobiliarele
Banca centrala a Chinei a garantat sustinerea pentru cei ce doresc sa isi cumpere o “prima casa”. Ajutorul vine pentru a reprima amenintarile speculatiilor de pe piata imobiliara care pot declansa o criza in cea de-a doua economie a lumii, potrivit Bloomberg.
Oficialii vor creste sprijinul destinat constructiilor de case accesibile ca pret si garanteaza cererea de imprumut pentru prima casa, a anuntat pe site Banca Populara Chineza.
Agentia de rating Fitch a anuntat ca o masura dura in China este un risc global, in special dupa ce Fondul Monetar International a tras semnalul de alarma prin care anunta ca o inrautatire a situatiei din Europa va reduce rata de crestere a economiei chineze la aproape jumatate fata de nivelul actual.
“Guvernul nu isi doreste tranzactii imobiliare rapide. Asta ar afecta cresterea economica”, a declarat Lu Ting, economist la Bank of America.
Conform datelor guvernului chinez, in 52 din 70 cele mai mari orase, preturile caselor au scazut in luna decembrie fata de noiembrie. Vanzarile si contractarea locuintelor inainte de finalizare au scazut in decembrie, arata datele China Vanke, cel mai mare dezvoltator chinez de imobiliare oferind mai putine locuinte.
Economia Chinei a crescut cu 8,9% in ultimul trimestru din 2011, cel mai mic ritm de la jumatatea anului 2009 pana in prezent. Preturile locuintelor au scazut in orase precum Beijing sau Wenzhou.
Jim O`Neill, inventatorul termenului BRIC, a declarat luna trecuta ca oficialii chinezi au actionat pentru a evita aparitia unor bule speculative agresive cu care s-au confruntat multe tari vestice. O`Neill este de parere ca nu va aparea o situatie limita in China, mai scrie Bloomberg.
Banca centrala a anuntat ca va implementa politici diferentiate la imprumuturile pentru locuinte. Avansul si rata de credit ipotecar variaza in functie de numarul proprietatilor pe care le detin doritorii. Autoritatile locale au o gama variata de restrictii inclusiv situatia in care cumparatorii sunt sau nu rezidenti.
“Banca Populara Chineza deschide o mica fereastra pentru proprietate si incepe o relaxare a sectorului imobiliar”, a declarat Yao Wei, economist la Societe Generale.
Banca centrala a mai anuntat ca va reglementa piata aurului si va consolida managementul. “Reglementarea pare a fi o continuare a masurilor recente luate de Banca Centrala impotriva comertului ilegal cu derivative de aur”, a declarat Song Qing, de la Lion Fund Management, prima companie chineza care a plasat banii in fondurile straine de aur tranzactionate la bursa.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: