Au instituit adevarate dinastii in afaceri si isi conduc firmele de zeci de ani. “Dragonii rosii”, cum mai sunt cunoscuti, sunt acum pe punctual de a deveni la fel de puternici ca armata chineza, liderii din provincii sau ca ministrii.

Ei sunt cei care controleaza aproape toata economia Chinei, unde coruptia si interesele sunt bine ascunse in spatele secretomaniei.

Iar in conditiile in care intreaga lume trece printr-o criza fara precedent, iar multe afaceri se indreapta spre faliment, acesti “sefi” care nu pot fi opriti vor prelua fraiele multor companii importante din Vest.

Este un asalt asupra restului lumii din partea unei tari care controleaza virtual fiecare aspect al vietilor cetatelilor ei.

Iata care sunt cei mai puternici membri ai elitei “gulerelor negre”, care ajuta “intr-un mod alarmant” la dezvoltarea Chinei:

1. Zhang Qingwei

Este fostul presedinte al Companiei Aeriene Comerciale din China (Comac), iar sub conducerea sa compania s-a luptat pentru a recastiga controlul asupra cerului Chinei, de la companii ca Boeing si Airbus.

Ca urmare a puterii si a influentei sale, Qingwei a devenit un antreprenor cunoscut si cu ambitii politice. A inceput sa fie activ in interiorul partidului si a fost numit guvernator al unei provincii.

2. Wang Jianzhou

Oricine are telefon mobil in China foloseste compania lui Jianzhou - China Mobile. Compania de telefonie mobile este cea mai mare sic ea mai puternica din lume, cu un numar de 650 de milioane de clienti.

In cursa agresiva de a cuceri lumea, China Mobile a asigurat semnal intr-unul dintre cele mai dificil de atins locuri din lume – Varful Everest. Firma are 230.000 de angajati si este listata la bursa din New York si la cea din Hong Kong.

In ciuda puterii pe care o are in China, compania a trebuit sa tina piept in repetate randuri numeroaselor acuze referitoare la tarifele pe care le practica. Criticii China Mobile sustin ca jumatate din veniturile companiei provin din taxele de mentenanta, care in multe alte tari, in care exista concurenta si guverne democratice, nu exista.

3. Li Xiaolin

Cu fizicul ei delicat, parul scurt si buzele rosii, Li Xiaolin arata ca oriced chinezoaica obisnuita. Provine insa din familia Li, dinastia care controleaza tot ce tine de energia electrica. Dupa retragerea tatalui sau de la conducerea companiei China Power International Development, aceasta a ramas in grija ei si a fratelui sau Xiaopeng, viceguvernator al provinciei Shanxi. Cei doi au o influenta si o putere fantastice pe piata energiei, care au crescut odata cu regimul.

4. Zhou Yongkang

Ca ministru al securitatii, Yongkang se ocupa de protectia staului, un job despre care nu foarte multi occidentali stiu ce presupune.

Si desi mandatul lui se apropie de sfarsit, influenta lui Yongkang se va face simtita pentru mult timp. Yongkang a fost presedintele Companiei Nationale Chineze Petroleum si se spune ca a fost de 14 ori in Sudan, in vizite care s-au centrat pe productia de petrol.

Potrivit unei telegrame diplomatice, publicate de Wikileaks, “Yongkang si asociatii lui controleaza intreaga industrie petroliera din China”.

5. Su Shulin

Unul dintre cei mai tineri birocrati ai Chinei, puterea lui Shulin a crescut pe vremea cat a condus Sinopec, companie de rafinare a petrolului si de produse chimice, aflata si in Topul Fortune 500.

Sinopec a fost criticata in toata lumea din cauza poluarii mediului, ultimul scandal, legat de folosirea dinamitei in Gabon in 2004, ducand si la demisia lui Shulin din fruntea corporatiei. In prezent, Shulin este guvernator si se spune ca face partea din “a sasea generatie” de lideri nationali.