Banca Populara Chineza a comunicat ca achizitiile de aur se fac din cauza instabilitatii si a nesigurantei pe care le arata, in momentul de fata, toate celelalte active. Reprezentantul bancii centrale, Zhang Jianhua, a explicat ca detinerea cantitatilor mari de metal pretios este o modalitate sigura prin care se infrunta riscurile. 

Dupa declaratia acestuia au aparut insa cateva semne de intrebare, scriu cei de la Forbes. In primul rand, guvernul chinez nu obisnuieste sa isi prezinte strategiile de investitie pe termen scurt si nu favorizeaza tertii in detrimentul sau. 

In al doilea rand, banca centrala are in prezent mai putina putere de cumparare. Rezelvele valutare chineze au scazut in ultimul trimestru din 2011, cu 20 de miliarde de dolari, fata de trimestrul trei. 

In al treilea rand, achizitia de aur este una riscanta pentru Banca Populara Chineza, care este deja insolventa pe partea de bilant. 

Cererea de aur de catre investitorii nationali nu este una semnificativa. Utilizatorii industriali se aprovizioneaza  din productia interna, ​​China fiind cel mai mare producator mondial de aur.

Cererea consistenta de aur vine, asadar, de la persoanele fizice. Cea mai buna explicatie pentru “pofta” de aur este ca oamenii cauta sa reinvesteasca activele de aur in nise mai stabile.