Avantajele Chinei in contextul cresterii salariilor, care impinge unii investitori sa-si relocheze fabricile, sunt calificarea fortei de munca, marimea tarii, infrastructura, lanturile de aprovizionare si dezvoltarea pietei de consum, potrivit blogului cotidianului britanic Financial Times (FT).

Exista unele exemple de mutare a locurilor de munca in tarile dezvoltate. Compania Coach, care produce valize de lux, a anuntat recent ca va transfera in SUA unele slujbe din China, iar alte companii au luat decizii similare.

Din sudul Chinei, lucrurile se vad insa altfel, scrie FT. Unii investitori, care cauta costuri foarte reduse de productie, ar putea muta locuri de munca in regiuni mai putin dezvoltate ale Chinei, iar cei care parasesc tara se indreapta catre Indonezia, Vietnam, India sau Bangladesh.

Pentru cei care spera ca locurile de munca in fabrici cu salarii mai bune vor reveni in Europa si SUA, cotidianul britanic a intocmit o lista de motive pentru a avea indoieli. Acestea sunt calificarea fortei de munca din China, dimensiunea tarii, infrastructura, lanturile de aprovizionare si dezvoltarea pietei de consum.

O mare parte din cei care conduc fabrici in China au lucrat in productie intreaga lor viata. In sudul Chinei exista "o armata" de personal calificat si cu experienta, aflat de 20-30 de ani in industrie. Putine regiuni din lume pot oferi un astfel de nivel de expertiza in orice domeniu al industriei prelucratoare.

Dimensiunea tarii este de asemenea un avantaj. Salariile in unele fabrici din China au atins deja niveluri comparabile cu Europa de Est - tari UE ca Romania si Bulgaria, dar niciuna din aceste tari nu are forta de munca necesara pentru constructia de fabrici care angajeaza sute, mii si chiar zeci de mii de persoane, spre deosebire de sudul Chinei.

La inceputul lunii ianuarie, autoritatile din orasul Shenzen, din sudul Chinei, unde salariile au fost intotdeauna cele mai ridicate din tara, au anuntat cresterea salariului minim cu 16% din februarie, la 1.500 yuani (circa 180 euro). In Beijing, capitala tarii, salariul minim a urcat cu 8,6%, la 1.260 yuani (circa 150 euro). Spre comparatie, in Romania salariul minim este de circa 160 de euro.