Criza a daramat imobiliarele. In piata au mai ramas sub 10 dezvoltatori, care construiesc doar centre comerciale si birouri
Pe piata romaneasca au ramas mai putin de zece dezvoltatori activi, iar investitiile vizeaza aproape exclusiv segmentul comercial si de birouri, in conditiile in care pe sectorul rezidential exista in continuare un important deficit de incredere, cumulat cu problemele de finantare specifice crizei.
"Cred ca sunt mai putin de zece dezvoltatori activi (in Romania, n.r.). Astazi, in criza, atractivitatea maxima este numai in retail, cu accente pe office", a declarat Mihnea Serbanescu, directorul general al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, citat de Mediafax.
El a afirmat ca principala problema este lipsa increderii, iar pe segmentul rezidential, desi exista dezvoltatori capabili sa deruleze proiecte, investitiile au disparut pe fondul scaderii tranzactiilor.
"Intre retail, birouri si rezidential sunt niste diferente fantastice din punctul de vedere al unui dezvoltator. (...) Investitorii si dezvoltatorii de retail, in marea lor majoritate, daca au simtul masurii sau bunul simt, stiu sa faca foarte bine retail. (...) Pe piata rezidentiala lipsesc dezvoltatorii cu desavarsire", a declarat, la randul sau, Tatian Diaconu, managing director al dezvoltatorului imobiliar Immochan Romania.
El a afirmat ca in prezent fac investitii fie retaileri care opereaza centrele comerciale si nu se gandesc imediat la un exit, fie investitori care au abordare nespeculativa.
Daca pana in 2007 dezvoltatorul era o entitate care isi putea permite luxul de a face un proiect plecand fara finantare, in perioada actuala se poate vorbi despre ideea de parteneriat, cu vanzatorul terenului, constructorul sau retailerul care va fi chirias in galerie, potrivit sursei citate.
David Hay, CEO al dezvoltatorului imobiliar AFI Europe Romania, a aratat ca problema celor mai multi dezvoltatori din ziua de azi este legata de bani, iar obtinerea unei finantari in actuala perioada este un proces foarte lung si dificil.
El a aratat ca AFI Europe Romania isi focuseaza in prezent investitiile pe retail si office. "Nu vedem motive pentru a porni in actuala perioada proiecte pe segmentul rezidential, unde nu exista o piata propriu-zisa", a spus el.
Hay a adaugat ca nu crede ca vreun program sau ajutor venit din partea autoritatilor ar putea insanatosi piata rezidentiala, afectata in principal de criza existenta la nivel european si dificultatile de finantare.
Pe acelasi subiect: