"In conditiile unei alocari insuficiente, dar si a dublei reduceri a bugetului MDRT in anul 2012, s-a stabilit ca ministerul nu are posibilitatea financiara de a sustine investitia in reabilitarea Cazinoului. Necesarul, la momentul preluarii Cazinoului de catre MDRT, era de 40 de milioane de lei, din care au fost alocate doar 10 milioane; ulterior, suma a ajuns la 7 milioane de lei, ca urmare a primei reduceri a bugetului MDRT la inceputul acestui an", se arata intr-un comunicat de joi al institutiei.

Ministerul precizeaza ca a decis trasferul Cazinoului ca urmare a solicitarii primarului Radu Mazare, formulata dupa sedinta de consiliu local de miercuri.

Primarul Constantei, Radu Mazare, declara, miercuri, ca vrea trecerea Cazinoului la municipalitate, in conditiile in care MDRT, care l-a luat in administrare in urma cu un an, nu a inceput reabilitarea acestuia, el spunand ca intentioneaza sa vanda obiectivul printr-o licitatie internationala.

Cazinoul a fost preluat, la 31 august 2011, de catre MDRT de la Consiliul Local al Primariei din Constanta, cu scopul de a fi reabilitat, ulterior urmand sa revina in administrarea autoritatii locale.

Potrivit Hotararii de Consiliu Local, acceptata de minister, reabilitarea ar fi trebuit sa inceapa in maximum un an de la preluarea de catre MDRT si sa nu dureze mai mult de 3 ani.

Udrea: Cazinoul din Constanta, aproape sa ajunga pe mana samsarilor imobiliari

Fostul ministru al Dezvoltarii Elena Udrea sustine ca primarul Constantei, Radu Mazare, isi poate pune in sfarsit in practica planul de a vinde Cazinoul pe nimic amicilor sai care vad in cladirea monument istoric o mare afacere.

"Asa cum intuiam zilele trecute, actualul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului nu vrea sa reabiliteze Cazinoul din Constanta, ci il da inapoi lui Mazare sa faca orice vrea cu el. Primarul isi poate pune in sfarsit in practica planul de a vinde Cazinoul pe nimic amicilor sai care vad in cladirea monument istoric o mare afacere", scrie Udrea pe blogul sau, intr-o postare intitulata "Cazinoul din Constanta, aproape sa ajunga pe mana samsarilor imobiliari".

Udrea acuza "ipocrizia" noilor sefi de la MDRT. Ea scrie ca, pentru ca acest subiect a mai aparut in presa, in urma cu doua saptamani, un secretar de stat asigura faptul ca nu se doreste intoarcerea Cazinoului catre municipalitatea din Constanta, iar despre organizarea licitatiei, in conditiile in care caietul de sarcini era gata, spunea ca nu a existat "fizic timp" pentru organizare (dupa mai bine de patru luni de cand noul ministru a ajuns in functie).

Cazinoul, aflat pe faleza, pe bulevardul Regina Elisabeta din Constanta, reprezinta una dintre cladirile emblema ale orasului.

Constructia acestuia a inceput in jurul anului 1904, planurile initiale fiind intocmite de catre arhitectul Petre Antonescu, care a proiectat o cladire al carei stil arhitectonic se inspira din traditiile artei romanesti. Dupa terminarea fundatiilor insa, planurile au fost schimbate, Primaria incredintand modificarea acestora unui arhitect elvetian, Daniel Renard. Obiectivul, construit in stil Art Nouveau, a fost terminat in 1910, fiind inaugurat in 1911.