Constructiile de locuinte in Romania au crescut cu peste 25%. Analisti: Regiunea este tot mai competitiva, investitorii se indreapta catre Polonia, Cehia si Slovacia
Constructii, santier
Constructiile de locuinte au crescut cu 25,5%, in primul trimestru din acest an comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, la 11.590 locuinte, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Pe medii de rezidenta, in trimestrul I 2016, cele mai multe locuinte au fost construite in mediul urban, cu o pondere de 58,4% din total.
"Repartitia pe fonduri de finantare a locuintelor terminate releva faptul ca, in trimestrul I 2016, fata de trimestrul I 2015, numarul locuintelor terminate din fondurile private a crescut cu 2.633 locuinte. Distributia in profil regional evidentiaza cresteri in regiunile de dezvoltare: Nord - Est (+1211 locuinte), Nord - Vest (+496), Sud - Est (+378), Vest (+244), Centru (+210), Sud-Vest Oltenia (+136), Sud-Muntenia (+97). Scadere a numarului locuintelor terminate s-a inregistrat in regiunea de dezvoltare Bucuresti - Ilfov (-414 locuinte)", precizeaza INS.
Romania are potential bun de crestere a investitiilor imobiliare, dar capitalul cauta locuri noi in ECE, precum Cehia si Slovacia, fara a exclude Ungaria, Bulgaria, Polonia, au declarat, marti, specialistii prezenti la Forumul privind proprietatile din Europa de Sud-Est.
Dificultatea pentru Romania in atragerea investitiilor este modul de pozitionare fata de Varsovia, dar si existenta lichiditatilor, a disponibilitatilor fondurilor de investitii. Conform specialistilor, Romania este o piata competitiva, in Vest fiind banci cu lichiditati, dar “ar putea fi prea multi bani care sa urmareasca un numar mic de produse”, au precizat specialistii citati de Agerpres.
“Viitorul Bucurestiului este in mainile specialistilor in urbanism si ale dezvoltatorilor imobiliari de astazi. Deciziile lor vor determina modul in care Bucurestiul se va pozitiona pe o scena globala tot mai competitiva. Crearea unui oras care atrage inovatori si investitori este in interesul tuturor, dar toate trebuie facute cu inteligenta, intr-un mod sustenabil si responsabil. Bucurestiul incearca sa gaseasca un echilibru in ceea ce priveste dezvoltarea rezidentiala”, a precizat Louise Brooke-Smith FRICS, presedinte RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors).
Potrivit acestuia, in Bucuresti exista un mixt de cladiri interesant, iar important este sa stii ce sa pastrezi, sa renovezi sau sa demolezi.
“Daca Romania reuseste sa faca o distributie corecta a planificarii urbane si a investitiilor la nivelul tuturor marilor orase, fara a se limita la Capitala plus inca doua, trei orase, poate deveni un pol de competivitate in regiune. Planificarea trebuie sa respecte piata”, a mai spus Louise Brooke-Smith.
Pe de alta parte, expertii au aratat ca exista un trend de transfer a unor investitii spre Serbia, dar si spre Bulgaria, mai ales in ceea ce priveste achizitionarea terenurilor. Exista, insa, si investitori care revin in Romania, ceea ce arata ca este o piata interesanta. O problema ridicata este cea legata de noua legislatie privind darea in plata, iar specialistii internationali spun ca piata rezidentiala poate fi afectata serios de aceasta masura.
Previziunile specialistilor indica faptul ca piata de investitii va fi buna in urmatoarele 18 - 24 de luni, la nivelul regiunii, iar Romania, Croatia si Bulgaria sunt principalele tari atractive pentru investitorii 'oportunisti'. Cu toate ca exista bani in piata, specialistii spun ca piata este selectiva si nu exclud o noua bula imobiliara, fara a putea preciza cand va avea loc.
Birourile sunt principalul segment pentru care vin in prezent investitori noi in Romania, iar fondurile europene pot avea un impact bun in viitor si pentru alte segmente.
Profesionisti din piata imobiliara si bancara, dezvoltatori din Europa de Sud-Est, investitori interesati de regiune, bancheri, consilieri, firme de avocatura, agentii si manageri din domeniu au venit la Bucuresti pentru a discuta cele mai recente tendinte ale pietei imobiliare din Romania si din Europa de Sud-Est.
Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) este partner oficial al Emerging Europe Property Forum din Londra, CEE Property Forum din Viena, SEE Property Forum din Belgrad, Portfolio Property Investment Forum si RICS-Portfolio Valuation Conference din Budapesta.
Mai multe despre:
#imobiliare#constructii
Pe acelasi subiect: