Chiriile au atins varful ultimilor 6 ani, iar Capitala vine dupa Cluj in topul preturilor. Cu cat se inchiriaza o garsoniera
Vesti proaste pentru tinerii care isi cauta chirie in lunile urmatoare. Preturile au atins un varf al ultimilor 6 ani in marile orase si sunt asteptate noi cresteri, pentru ca in toamna incepe noul an universitar, iar proprietarii s-au obisnuit sa ceara.
Cele mai scumpe locuinte sunt in Cluj Napoca, asta si pentru ca acolo au loc foarte multe evenimente.
Multitudinea de companii IT, universitatile de top si festivalurile de muzica au dus Clujul pe primul loc in tara la capitolul imobiliare.
Ana Maria Panturu, asistent manager agentie imobiliara Cluj: “Faptul ca multinationalele angajeaza studenti, oferindu-le acestora salarii mari ii ajuta pe tinerii studenti sa isi permita o chirie peste medie. Si faptul ca Clujul este un oras in plina dezvoltare ajuta si contribuie ca cererea existenta pe piata sa depaseasca cu mult oferta.”
Cererea foarte mare pentru locuinte a facut ca in ultimii ani sa apara zeci de blocuri noi atat in oras, cat si in afara lui. Si daca vorbim de vanzare sau de inchiriere de apartamente, preturile la Cluj sunt cele mai mari din tara. Spre exemplu, o locuinta se vine in medie cu 1.300 de euro metrul patrat, iar pentru inchirierea unui apartament de doua camere se plateste 360 de euro, in crestere cu 50 de euro fata de anul trecut.
Capitala a ajuns, asadar, pe locul al doilea, dar si aici preturile apartamentelor de inchiriat sunt mai mari.
In Bucuresti, o garsoniera se inchiriaza cu 230 de euro pe luna, in medie. Un apartament cu doua camere cu 320 de euro, iar unul cu trei camere depaseste 400 de euro lunar. Fata de vara anului trecut, aceste preturi sunt cu aproximativ 20 de euro mai mari.
Cresteri de preturi au fost in ultimii ani in toata tara. Un apartament de doua camere depaseste 300 de euro pe luna doar in Bucuresti si Cluj-Napoca. In Timisoara si Brasov, chiria pentru o astfel de locuinta este 280 de euro, in medie. Iar in Iasi - 270 de euro.
Iar chiriile ar putea sa mai creasca pana in toamna. Proprietarii mizeaza pe studentii care incep sa caute apartamente si pluseaza.
Vlad Vlasceanu, expert imobiliar: “In acest moment, ei incearca sa speculeze toata aceasta frenezie de pe piata imobiliara, coroborata cu usoarele cresteri salariale din ultima perioada, cu apetitul acesta din nou pentru consum, si atunci fiecare proprietar isi doreste mai mult de la proprietatea pe care o detine.”
Asadar, vorbim despre o crestere artificiala, spun analistii. Proprietarii vor mai multi bani, fara a aduce imbunatatiri apartamentelor pe care le inchiriaza.
Singura solutie pentru stoparea cresterilor de preturi este negocierea la sange, spun agentii imobiliari.
Pe acelasi subiect: