Cercetarea a fost realizata prin metoda analizei cantitative, folosind ca surse de informare baza de date a Storia.ro pentru preturie medii ale chiriilor si datele Institutului National de Statistica (INS) pentru centralizarea veniturilor salariale medii pe judete in 2016.

Salariul mediu net a fost calculat pe baza datelor de la INS pentru intervalul ianuarie – noiembrie 2016.

Un angajat din Romania care vrea sa-si inchirieze o casa trebuie sa plateasca o chirie lunara echivalenta cu 33% din salariul net lunar in cazul inchirierii unei garsoniere, fata de o rata de 20% din salariul net in cazul programului Prima Casa.

Pentru un apartament cu doua camere, chiria ajunge la 48% din salariul lunar si 64% daca se inchiriaza o locuinta cu trei camere, fata de o rata cu o pondere lunara de 34%, respectiv 46% prin programul Prima Casa.

Cluj-Napoca, lider la chirii

La nivel de oras, angajatii din judetul Cluj-Napoca resimt cel mai mult povara financiara a ratelor lunare platite pentru inchirierea unei locuinte.

Desi clujenii se afla pe locul trei in topul angajatilor cu cele mai mari salarii din Romania dupa salariatii din Bucuresti si cei din Ilfov, costul chiriei pentru un apartament cu trei camere in Capitala este cu o treime mai mic decat in Cluj.

Totusi, autorii studiului publicat marti nu iau in considerare faptul ca statisticile salariale ale INS sunt pentru intregul judet Cluj, nu doar pentru orasul Cluj-Napoca, in timp ce preturile imobiliare luate in calcul sunt cele din resedintele de judet si Bucuresti, astfel ca nu este posibila o comparatie intre orasele Cluj-Napoca si Bucuresti.

In medie, la nivel national inchirierea unei garsoniere porneste de la 130 euro pe luna, reprezentand o treime din salariul mediu net al unui angajat din Romania.

Cele mai mari preturi sunt in Cluj, unde chiria medie pentru o garsoniera este de 230 de euro pe luna, Bucuresti (230 de euro/ luna), judetul Ilfov (200 de euro pe luna), Brasov (180 de euro pe luna) si Iasi (178 de euro/ luna).

Cele mai ieftine garsoniere, in Suceava, Covasna si Vrancea

Cele mai mici costuri cu inchirierea unei camere sunt in judetele Suceava, Covasna, Vrancea, Vaslui, Botosani, Caras-Severin, Salaj, Valcea, Mehedinti si Olt, unde pretul inchirierii este de 100 de euro/luna.

Cele mai mici costuri cu inchirierea unei camere sunt in judetele Suceava, Covasna, Vrancea, Vaslui, Botosani, Caras-Severin, Salaj, Valcea, Mehedinti si Olt, unde pretul inchirierii este de 100 de euro/luna.

In Harghita, judetul cu cele mai mici salarii medii (de 326 de euro pe luna), costul inchirierii unei garsoniere este de 122 de euro pe luna (cu 6% sub media nationala), dar are o pondere de 38% in venitul salarial mediu (cu 6% peste media nationala).

Costul inchirierii unui apartament cu doua camere reprezinta la nivel national aproape jumatate (48%) din salariul mediu net al unui angajat din Romania.

Si in cazul apartamentelor cu doua camere, angajatii din Cluj ar resimti cel mai mult povara financiara a chiriei, in raport cu salariul mediu.

Astfel, inchirierea unei locuinte cu doua camere reprezinta 72% din salariul mediu net al unui angajat din Cluj, cu 50% peste media inregistrata la nivel national, unde inchirierea unei astfel de locuinte consuma aproape jumatate din venitul net lunar.

In medie, inchirierea unui apartament cu doua camere costa 190 de euro pe luna la nivel national.

Cele mai mari costuri pentru inchirierea unui apartament cu doua camere sunt in Cluj-Napoca (370 de euro pe luna), Bucuresti (330 de euro pe luna), Ilfov (290 de euro pe luna), Brasov (251 de euro pe luna), Iasi (250 de euro pe luna) si Timis (250 de euro pe luna).

Cele mai mici costuri cu inchirierea a doua camere sunt in judetele Harghita (125 de euro pe luna), Salaj (130 de euro pe luna), Hunedoara (133 de euro pe luna) si Botosani (137 de euro pe luna).

Chiria pentru 3 camere, doua treimi din salariu

Costul inchirierii unui apartament cu trei camere reprezinta la nivel national aproape doua treimi (64%) din salariul mediu net al unui angajat din Romania.

In clasamentul realizat la nivel national pentru inchirierea unei garsoniere, Capitala se afla pe pozitia a 12-a, cu o medie de 12% din salariul mediu net. Astfel, in Bucuresti pretul mediu lunar platit pentru inchirierea unei garsoniere este de 230 de euro, la egalitate cu cel din orasul Cluj-Napoca, desi salariile bucurestenilor sunt cu 18% mai mari decat ale acestora.

Pentru un apartament cu doua camere, locuitorii Capitalei platesc in medie 330 euro, costul chiriei reprezentand 53% din salariul mediu net al unui angajat bucurestean.

In clasamentul general, Bucurestiul se claseaza pe pozitia a 11-a, rata lunara pentru inchirierea unui apartament cu doua camere fiind cu 12% mai mica decat cea din Cluj-Napoca.

Tot pentru Bucuresti, inchirierea unui apartament cu trei camere porneste de la 420 de euro pe luna, chiria lunara reprezentand 67% din salariul mediul net lunar. La fel, fata de ocupantii primului loc, bucurestenii platesc cu aproape o treime (31%) mai putin decat clujenii.