Certificatul energetic este obligatoriu la vanzarea, inchirierea sau la renovarea locuintei
Constructorii de cladiri noi vor fi obligati, de anul viitor, sa realizeze si un studiu privind sistemele alternative de incalzire pentru a obtine autorizatia de construire. Certificatul energetic va fi impus atat la renovari majore, cat si in anuntul de vanzare sau inchiriere a unei locuinte.
Prin renovare majora a cladirilor existente se va intelege acea lucrare efectuata la anvelopa cladirii si/sau la sistemele tehnice ale acesteia, pentru care costurile depasesc 25% din valoarea de impozitare a cladirii, exclusiv valoarea terenului pe care este situata cladirea, releva un proiect de ordonanta al Guvernului citat de Mediafax.
Pentru obtinerii autorizatiei de construire pentru cladirile noi, pe langa obligativitatea respectarii cerintelor minime de performanta energetica, se va solicita, prin certificatul de urbanism emis de autoritatile locale, si intocmirea unui studiu privind posibilitatea utilizarii unor sisteme alternative de eficienta ridicata, din 2011. "Cladirile noi, pentru care receptia la terminarea lucrarilor se efectueaza incepand cu 31 decembrie 2020, vor fi cladiri al caror consum de energie este aproape egal cu zero. Prin exceptie, cladirile noi din proprietatea/ administrarea autoritatilor publice care urmeaza sa fie receptionate dupa 31 decembrie 2018, vor fi cladiri al caror consum de energie este aproape egal cu zero", se mai arata in document.
Certificatul de performanta energetica a cladirii va fi impus atat pentru cladirile care se construiesc, vand sau inchiriaza, dar si pentru cele care vor fi supuse renovarilor majore.
Acest certificat, valabil zece ani, cuprinde valoarea consumurilor energetice si de emisii CO2, care permit investitorului/proprietarului/ administratorului sa compare si sa evalueze performanta energetica a cladirii.
Certificatul va trebuie insa sa includa si recomandari de reducere a consumurilor energetice.
Cine elibereaza certificatele. Lipsa acestora, sanctionata cu pana la 20.000 de lei
Certificarea si auditarea energetica a cladirilor sunt realizate de auditori energetici atestati pe grade profesionale de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale.
Amenzile aplicate pentru nerespectarea tuturor acestor obligatii vor porni de la 2.500 lei si vor ajunge la 20.000 lei.
Cu exceptia studiului privind sistemele alternative de incalzire pentru cladirile noi, toate modificarile vor intra in vigoare la 60 zile de la data publicarii ordonantei in Monitorul Oficial.
Citeste si
SUA invata lectia japoneza. Ce greseli nu trebuie sa repete America
Extravagantele miliardarilor. Top 5 cele mai luxoase avioane private GALERIE FOTO