Ambasadorul SUA: "Guvernul a folosit companiile energetice pe post de pusculite!"
Reorganizarea companiilor energetice de stat in doi "campioni energetici nationali", in locul privatizarii partiale sau totale, este ca si cum ai "rearanja sezlongurile de pe Titanic", considera ambasadorul SUA in Romania, Mark Gitenstein. Oficialul american a mai preciazat, astazi, in deschiderea sedintei Bursei de Valori Bucuresti, ca este impresionat de eforturile de reformare a statului facute in special in ultimul an, sustinand insa ca reformele nu trebuie facute doar pentru “a impresiona vreun birocrat de la Bruxelles”.
"Efortul actului de reorganizare a companiilor energetice de stat in doi campioni energetici nationali, in loc sa se analizeze optiunea de a le privatiza total sau partial, este nu doar un mod ineficient de utilizare a unor resurse valoroase. (...) asa cum am spune in America, acesta este un efort de ‘rearanjare a sezlongurilor de pe Titanic’, pentru ca nu ia in considerare problema fundamentala a companiilor energetice de stat, ca nu sunt administrate cu adevarat ca niste afaceri", a declarat Gitenstein, citat de Mediafax.
El a amintit ca, potrivit presei, de cel putin 10 ani, peste jumatate din productia energetica a companiei Hidroelectrica a fost indreptata spre contracte preferentiale de energie la preturi considerabil mai mici decat costurile de productie.
"Guvernul a folosit aceste companii de stat pe post de pusculite pentru a rezolva pe termen scurt problemele de flux numerar", a aratat Gitenstein.
El a dat exemplu donatia de 400 milioane de lei facuta anul trecut de Romgaz catre bugetul de stat.
Nu e suficient sa faceti reforme ca sa multumiti un birocrat de la Bruxelles
Amabsadorul SUA la Bucuresti a mai spus ca este foarte impresionat de eforturile de reformare a statului, facute in special in ultimul an, precizand ca este vorba despre masuri dificile, dar care nu sunt suficiente.
"Sunt foarte impresionat de eforturile de reformare a statului facute din anul 2000 si pana acum, in special in ultimul an, care s-au facut platind un semnificativ pret politic, insa, reforma legislatiei, salarizarii si a pensiilor, a Codului Muncii si a legislatiei anticoruptie, recrutarea unor politisti si procurori bine pregatiti si inceperea reformarii sistemului judiciar nu sunt de ajuns", a spus Mark Gintenstein.
Ambasadorul a apreciat ca toate aceste masuri au fost dificile, dar ca este bine ca au fost luate si ca romanii trebuie sa fie mandri de aceste realizari.
"Dar ele nu sunt suficiente. Nu este de ajuns sa realizati aceste reforme pentru a multumi vreun birocrat de la Burxelles ca ati respectat conditiile impuse de Mecanismul de Cooperare si Verificare sau ar trebui sa fiti acceptati in Schengen. Este mult mai important si durabil sa le oferiti romanilor obisnuiti putere pentru a asigura transparenta, previzibilitate si pentru a elimina coruptia. De fapt, poate ca oferindu-le putere romanilor obisnuiti si asigurandu-le un viitor mai luminos ati putea indeplini mai usor conditiile impuse de MCV si ati putea intra in Schengen", a spus Gitenstein.
Ambasadorul a mai tinut sa precizeze ca nu face aceste sugestii cu un aer de superioritate, precizand ca cetatenii au trecut prin toate aceste fenomene in Statele Unite.
Pe acelasi subiect: