Valoarea tranzactiilor din sectorul energetic s-a redus la jumatate in 2009
Anul trecut, accentul pe piata tranzactiilor din industria energetica s-a mutat dinspre tranzactiile de amploare catre achizitiile de mai mici dimensiuni. Cu toate acestea, piata tranzactiilor in sectorul energetic a ramas relativ efervescenta; numarul tranzactiilor din sectorul electricitatii si al gazelor naturale, indeosebi pe segmentul energiei non-regenerabile, a scazut cu doar 10% in 2009, potrivit raportului anual al companiei de consultanta PricewaterhouseCoopers.
„Numai companiile cu bilanturi contabile puternice au fost active pe segmentul tranzactiilor de mare anvergura, in timp ce micile tranzactii au devenit norma. Numarul tranzactiilor a scazut cu 10%, insa s-a mentinut totusi la un nivel relativ ridicat. Valoarea medie pe tranzactie insa (excluzand segmentul energiei regenerabile), s-a prabusit de la 428 de milioane de dolari americani in 2008 la 262 de milioane de dolari americani in 2009. Valoarea totala a tranzactiilor, in intreg sectorul (incluzand segmentul energiei regenerabile) a fost mai putin de jumatate (56%) fata de cea inregistrata in 2008.”, se arata in raport.
Pentru al doilea an consecutiv, Europa a dominat topul primelor zece tranzactii. Sapte dintre cele mai mari 10 tranzactii au inclus companii europene, atat pe partea vanzatorilor, cat si a cumparatorilor. Companiile europene au generat trei cincimi (60%) din valoarea tuturor tranzactiilor. Cumparatorii europeni au fost prezenti in trei din fiecare 10 tranzactii din sectorul energetic, excluzand segmentul energiei regenerabile.
„Consolidarea in Europa Occidentala a atins un nivel avansat, si acest lucru s-ar putea transforma in premisa unei reaprinderi a ambitiilor de expansiune globala. Speculatiile privind o eventuala tranzactie dintre Suez si International Power au aratat potentialul pentru fuziuni si achizitii de amploare pe plan international. In interiorul Europei, renuntarea la retelele de transport de catre marile companii integrate ramane un factor stimulator pentru tranzactii”, a declarat Mark Hughes, Liderului pentru Europa al Grupului pentru Industria Energetica al PricewaterhouseCoopers.
„Caderea abrupta a valorii tranzactiilor s-a resimtit la nivelul tuturor segmentelor industriei, insa a fost mai temperata in sectorul energiei regenerabile unde valoarea totala a tranzactiilor a scazut cu doar 14% fata de nivelul din 2008. Cu toate acestea, segmentul energiei regenerabile a inregistrat o scadere mai mare in ceea ce priveste numarul de tranzactii – 36%. Tranzactiile privind segmentul energiei conventionale si a altor active energetice s-au dovedit cele mai rezistente, inregistrand doar o scadere de 8% fata de anul trecut, cumparatorii ramanand activi, in ciuda achizitiilor de mai mica anvergura”, a adaugat Hughes.
Pe acelasi subiect: