Francezii ne invata cum sa eficientizam sectorul energetic: Cresteti pretul la gaze!
Ambasada Frantei si Camera Franceza de Comerț si Industrie din Romania (CCIFER) propun Guvernului roman o serie de masuri de eficientizare a sectorului energetic, printre care "actualizarea" pretului gazelor, care in opinia partii franceze ar scadea valoarea facturilor la energie.
Documentul, lansat astazi de CCIFER, cuprinde zece propuneri pentru relansarea sectorului energetic din Romania, potrivit Mediafax.
In ultimii ani, distribuitorii de gaze au cerut Guvernului in fiecare an cresterea pretului gazelor naturale, motivand pierderi financiare din cauza tarifelor considerate prea mici.
Cei mai importanti distribuitori de gaze care activeaza pe piata romaneasca sunt GDF Suez Energy Romania, subsidiara a grupului franco-belgian GDF Suez, si E.ON Romania, din grupul german de utilitati E.ON.
Potrivit institutiilor care au elaborat proiectul, aplicarea masurilor va avea ca efect si protejarea mediului inconjurator, crearea de locuri de munca, atragerea de investiții pe termen lung si cresterea securitații si a independenței energetice a Romaniei.
"Companiile franceze isi doresc o colaborare cu autoritațile romane pentru a putea pune in aplicare masurile concrete care vor permite o mai buna valorizare a potențialului imens pe care il are Romania in sectorul energetic si care ii vor permite sa devina competitiva la scara europeana", a declarat in comunicat ambasadorul Franței la Bucuresti, Henri Paul.
Printre masurile propuse de partea franceza se numara cresterea eficienței energetice a cladirilor si reducerea consumului de energie, cu efecte directe in scaderea valorii facturilor la energie.
Potrivit institutiilor franceze, investițiile in domeniul energiilor regenerabile ar putea ajunge la 7-10 miliarde de euro in urmatorii zece ani.
O alta propunere vizeaza dezvoltarea cogenerarii (productie simultana de electricitate si caldura). Potrivit proiectului, Romania este a treia piața din Europa in privinta sistemelor centralizate de incalzire urbana, dar 96% din rețelele de termoficare urbane sunt invechite. Romania are aproximativ 30 de instalații de cogenerare funcționale, amplasate in cele mai mari 30 orase din țara, si aproximativ 100 de rețele de termoficare.
De asemenea, proiectul vizeaza comasarea institutiilor care au atributii de reglementare in domeniul energiei intr-o singura entitate.
Pe acelasi subiect: