Fata de 2014, procentul de cumparatori straini a crescut usor spre 20%, mare parte fiind investitori.

Cu toate acestea, cei mai multi cumparatori de apartamente din zona Herastrau-Soseaua Nordului sunt romani care folosesc apartamentele de lux pentru uz propriu. 

Si in 2015, partea de nord a Capitalei, cu zonele Floreasca, Dorobanti, Kiseleff-Aviatorilor, Primaverii, Soseaua Nordului - Herastrau, Baneasa, Pipera, este foarte dorita de expati si diplomati. Cererea de proprietati la inchiriere a crescut cu 7% pe segmentul de apartamente si circa 5% pe vile. 

Peste 70% dintre expati vin in Romania insotiti de familii, ceea ce ii determina sa aleaga cu precadere zona de nord a Capitalei, deoarece aici se afla cele mai bune gradinite cu predare bilingva, scoli internationale, parcuri si spatii verzi, dar si imobile noi, cu suprafete mari si finisaje premium. 

In ceea ce priveste cererea de locuinte individuale de inchiriat, zona Pipera este in mod special preferata de familiile de expati, aici si oferta de vile noi, bine utilate si echipate, fiind si cea mai mare.

Intr-un buget de 2.000 de euro, expatii pot inchiria o vila cu gradina si pot beneficia chiar si de piscina. 

Circa 48% dintre chiriasii de apartamente premium in 2015, in cartierele Floreasca, Dorobanti, Kiseleff - Aviatorilor, Primaverii, Soseaua Nordului - Herastrau, Baneasa si Pipera au bugete cuprinse intre 1.000 si 2.000 de euro/luna, 34% de sub 1.000 de euro, in timp ce 18% pot plati si peste 2.000 de euro/luna pentru o locuinta de lux. 

Cei mai multi (41%) inchiriaza apartamente cu 3 camere, 30% cu 4 camere, in timp ce pentru garsonierele din aceste zone cererea este de doar 2%. 

Nivelul chiriilor ramane similar cu cel din 2014, adica pentru o locuinta de lux cu 4 camere, in zona rezidentiala premium din nordul Capitalei, se inchiriaza cu sume cuprinse intre 1.000 si 3.700 euro/luna, in timp ce pentru un apartament tip penthouse, preturile variaza intre 2.500 si 7.000 de euro, conform analizei Nordis. 

Cererea de inchiriere in zonele de lux este structurata pe 30% romani versus 70% expati, dar in continuare numarul de expati care ajung sa si inchirieze este net superior fata de cel al romanilor, procentajul ramanand 85% straini versus 15% romani, similar celui din 2013-2014. 

Ponderea celor care cumpara apartamente pentru a le inchiria ulterior, pentru a le rentabiliza, a ajuns la 35% din totalul achizitiilor in zona, fata de 20% in 2014, datorita dobanzilor scazute pentru depozitele bancare, a revenirii creditarii, dar si a oportunitatilor imobiliare aflate in piata. 

Tranzactiile cu apartamente de trei camere au reprezentat aproape jumatate din piata achizitiilor de apartamente premium din Bucuresti in ultimul an, respectiv un procent de 49%. La polul opus, garsonierele au o pondere de doar 2% din totalul tranzactiilor pe segmentul rezidential de lux din zona de nord. 

Bugetele cuprinse intre 100.000 si 250.000 euro alocate pentru astfel de locuinte noi, premium, reprezinta o pondere de 60% din total.