Toamna vine cu tarife mai mari la chirii. Fata de anul trecut, garsonierele, dar si apartamentele de 2 si 3 camere, sunt mai scumpe cu pana la 50 de euro.

Daca luam ca reper pretul mediu de inchirere al unei garsoniere putem observa cu usurinta ca studentii clujeni vor avea cel mai mult de furca. 250 de euro pe luna ii costa aici o garsoniera, cu 20 de euro mai mult decat in Capitala.

Urmeaza Brasov, constanta si Timisoara cu 200 de euro pe luna. Iar cele mai mici chirii le gasim in Timisoara - 180 de euro pe luna.

„Chiriile au crescut cu cateva zeci de euro pe apartament. Vorbim de 20-30 de euro o crestere minima. In primul rand suntem intr-o perioada in care interesul pe chirii e in punctul maxim si nici nu mai putem vorbi de o piata imobiliara in criza, inghetata, nici pe segmentul chiriilor nici al vanzarilor”, spune Daniel Crainic, reprezentant portal imobiliare.

Intr-un camin studentesc, preturile variaza intre 25 si 120 de euro pe luna, dar locurile sunt limitate.

O alternativa, mai ieftina decat chiria, e campusul privat, insa si aici a crescut pretul. 20 de euro in plus pentru un student. Lidia plateste acum 200 de euro pe luna.

"Am ales sa locuiesc intr-un campus universitar pentru ca am vrut o experienta tipic americana. Nu a trebuit sa imi aduc nimic de acasa si toate astea la un pret avantajos."

"Un student plateste 120 de euro pe luna pe pat intr-o garsoniera. Aici intra asigurare medicala, curatenie, sali de studiu, biblioteci, teren de sport”, explica Bogdan Matei, business manager.

In septembrie, chiriile vor atinge nivelul maxim, insa cei care vor sa prinda cele mai bune oferte de apartamente au inceput deja cautarile.