"Ca in fiecare an, in august asistam la o crestere a cererii pe segmentul chiriilor, nivelul maxim urmand sa fie atins in septembrie. In aceasta perioada ne asteptam ca volumul cautarilor sa creasca cu pana la 30%. In contextul in care locurile din camine sunt insuficiente, inchirierea unui apartament pe piata libera e o provocare pentru studenti, atat in ceea ce priveste disponibilitatea ofertelor pe piata, cat si pretul. Cluj-Napoca se remarca prin faptul ca a devenit cel mai scump oras din tara pe segmentul chiriilor, cu diferente de pana la 8% fata de Bucuresti. Asistam la o premiera pe piata imobiliara din Romania, pentru prima data chiriile dintr-un oras secundar sunt mai mari decat cele din Capitala", spune Adrian Erimescu, directorul general al Imobiliare.ro. 

In Cluj-Napoca, chiria medie solicitata pe segmentul garsonierelor s-a mentinut constanta in ultimul an, la o valoare de 250 euro/luna.

Un apartament cu doua camere poate fi inchiriat acum cu 320 euro/luna, fata de 300 euro/luna in vara lui 2014. Cel mai mare avans, de la 310 la 400 euro/luna, a fost consemnat la apartamentele cu trei camere.

Clujul devine, conform analizei Imobiliare.ro, orasul cu cele mai mari chirii din tara. 

Diferentele consemnate in raport cu valorile inregistrate in Capitala sunt de 8% in cazul garsonierelor, 6% in cazul apartamentelor cu doua camere, respectiv 5% pentru cele cu trei camere. 

In Bucuresti, pe parcursul lunii iulie, suma medie solicitata pentru o garsoniera intr-un bloc vechi se ridica la 230 euro/luna, aceeasi valoare fiind consemnata si in perioada similara a anului trecut. Constant s-a mentinut si pretul cerut pentru un apartament cu doua camere, 300 euro/luna. O locuinta tricamerala are acum o valoare medie de listare de 380 euro/luna, fata de 360 euro/luna in vara lui 2014. Luand in considerare varianta impartirii unei camere de catre doi studenti, costurile aferente unei persoane variaza intre aproximativ 63 euro/luna (in cazul unui apartament cu trei camere) si 115 euro/luna (pentru o garsoniera). 

In Timisoara, o garsoniera poate fi inchiriata la un pret mediu de 180 euro/luna, in crestere de la 150 euro/luna in iulie 2014. Un apartament cu doua camere ajunge in prezent la 250 euro/luna, fata de 230 euro/luna in urma cu 12 luni, iar un apartament cu trei camere ar costa 280 euro/luna, fata de 270 euro/luna in iulie 2014. 

In Iasi, o garsoniera poate fi inchiriata, in medie, cu 200 euro/luna, la fel ca in vara anului trecut. Pretul mediu pentru un apartament cu doua camere este de 240 euro/luna, fata de 255 de euro pe luna in iulie 2014. Pentru trei camere, proprietarii cer 300 euro/luna, ca si anul trecut. 

In Constanta, pretentiile proprietarilor de garsoniere s-au mentinut relativ constante fata de anul trecut, la o medie de 200 euro/luna. Majorari de pret au fost consemnate insa de apartamentele cu doua camere, de la 250 la 300 euro/luna, dar si de cele cu trei camere, de la 365 la 400 euro/luna.