Cele mai profitabile investiții imobiliare în 2018. Românii preferă apartamentele mari în blocuri mici sau casele pe care le pot tranforma în sedii de firme
Birouri
Apartamentele în clădiri cu regim mic, cele atipice ca dimensiuni, precum şi casele care permit transformarea lor în sedii de firme sau spaţii comerciale sunt printre cele mai profitabile investiţii imobiliare în 2018, potrivit unei analize realizate de către Wizmo.ro şi RE/MAX.
“Piaţa de investiţii imobilare a cunoscut în ultima perioadă o evoluţie dinamică marcată de nevoile tot mai specifice ale cumpărătorilor interesaţi de investiţii rentabile. În condiţiile actuale, clienţii sunt în căutare de oportunităţi care să le ofere un randament satisfăcător, dar care să se încadreze şi în anumite condiţii pe care le urmăresc, precum calitatea sau siguranţa”, a declarat Marteen Deboo, CEO Wizmo.ro.
Potrivit Nelidei Georj, reprezentant RE/MAX Grup de Lux, cele mai profitabile investiţii în 2018 vor fi cele care se disting de normalul construcţiilor clasice, fie apartamente mari (90 mp - 120 mp), fie apartamente mici (28 mp - 42 mp). Pe de altă parte, apartamentele în clădiri cu regim mic de înălţime, situate în zone apropiate de puncte de interes precum centre de afaceri, şcoli private, instituţii medicale vor deveni tot mai atractive pentru cei interesaţi să investească.
Randamentul pentru astfel de investiţii, calculat în funcţie de preţul proprietăţii şi valoarea chiriei generată anual, va avea valori diferite în funcţie de particularităţile zonei şi ale apartamentului. De exemplu, pentru un apartament de 3 camere, la un preţ aproximativ de 140.000 euro, închiriat la 750 euro/lună, va rezulta un randament de 6,5%, cu amortizarea investiţiei în aproximativ 15 ani.
Pe de altă parte, casele au devenit tot mai solicitate de către investitori, fiind considerate investiţii oportune, care oferă un grad de confort sporit clienţilor cumpărători. Astfel, cumpărând o casă, aceştia au posibilitatea de a o închiria pe termen lung şi astfel vor avea de gestionat un singur imobil în loc de 4-5, cum este cazul apartamentelor.
Conform reprezentantei RE/MAX Grup de Lux, Cristina Ciobanu, în 2018 casele care se află în zone ce permit transformarea lor în spaţii de birouri sau chiar spaţii comerciale pentru sedii de firme vor fi şi mai profitabile pentru potenţialii investitori. Astfel, proprietarul are posibilitatea să transforme casa în birou, unde va avea un randament mare sau chiar într-un spaţiu comercial, care va creşte şi mai mult randamentul obţinut din acea investiţie. Spre exemplu, o casă de aproximativ 265.000 de euro, la chirie de 1.550 de euro, va genera un randament de 7%, investiţia urmând să fie recuperată în circa 14 ani.
“Randamentele proprietăţilor comerciale sunt mai sensibile la condiţiile de piaţă decât cele ale proprietăţilor rezidenţiale. Motivul este simplu: nevoia oamenilor de a avea un spaţiu de locuit este, în general, mai mare decât cea de a deţine un spaţiu de birouri pentru o afacere - pe care o poţi demara sau închide în orice moment. Acest risc se reflectă în randamentele mai ridicate pe care le atrag proprietăţile comerciale/office”, a declarat Alina Berghian, Sales Associate RE/MAX Grup de Lux.
Potrivit datelor RE/MAX, pe segmentul office şi comercial, România oferă randamente mult mai atractive decât ţările din aceeaşi regiune precum Ungaria, Cehia, Polonia sau Slovacia. În ceea ce priveşte oraşele din România cu cele mai mari randamente pe aceleaşi segmente, Bucureştiul, Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşiul sunt cele mai efervescente.
Pe acelasi subiect: