Dacă plănuiţi să vă cumpăraţi o casă, analiştii vă sfătuiesc să mai aşteptaţi puţin. Cu o ofertă în creştere, preţurile vor scădea în următorii doi ani, spun ei, mai ales că şi creditele ar urma să fie mai puţin accesibile.

În centru sau la periferii, blocuri sau case, în toate oraşele s-a construit mai mult anul trecut.

Potrivit datelor INS, creşterea a fost abruptă începând din luna ianuarie a anului trecut, apoi se observă o uşoară scădere în primăvară, pentru ca în vară numărul clădirilor rezidenţiale în construcţie să crească şi mai tare. Dacă tragem linie, s-a construit cu peste 66% mai mult anul trecut, faţă de 2016.

Daniel Tudor, expert imobiliar: ”Asta arată că românii câştigă mai bine, sunt interesaţi să investească şi au şi apărut proiecte mai atractive, destul de multe. Automat apetitul a crescut şi s-a creat o cascadă care a dus la mai multe proiecte în piaţă. Este o febră, o efervescență.”

O efervescență care se vede chiar şi acum. Deşi e iarnă, zăpadă şi frig, se lucrează intens în cartierele rezidenţiale.

Raluca Munteanu, vicepreședinte Ordinul Arhitecților: ”Tehnologia permite acest lucru. În general, construcţiile moderne folosesc betonul, iar betonul are tehnologie pentru a putea fi turnat în orice condiţii climatice, temperatură, umiditate.”

Analiştii spun că o creştere a ofertei va duce la preţuri mai mici la case şi apartamente, după ce anul trecut au fost creşteri în medie cu 10% pe piaţa imobiliară.

Iancu Guda, preseditele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari: ”Preţurile vor scădea cu până la 20% în următorii doi-trei an. Oferta e mai mare, cererea va fi mai mică, pentru că cresc dobânzile.”

Potrvit estimărilor, în Bucureşti vor fi gata peste 17.000 de locuinţe anul acesta, cu 4.000 mai multe decât anul trecut. Cosntructorii spun că în 2019 vor fi gata alte 20.000.