Valoarea reprezintă 8% din totalul consemnat în regiunea Europei Centrale şi de Est, de 12,17 miliarde de euro.

Ritmul de creştere a pieţei româneşti este, conform studiului JLL România, cu mult peste cel al întregii regiuni (3,3% faţă de 2016), dar, cu toate acestea, volumul din România rămâne sub potenţial.

Specialiştii se aşteaptă, având în vedere tranzacţiile în curs, ca 2018 să fie un an bun pe piaţa românească în ton cu estimările privind volumele din ECE care indică pentru acest an depăşirea recordului consemnat în 2017. Interesul investitorilor pentru regiune rămâne ridicat.

Polonia şi Cehia s-au menţinut liderii regiunii pentru al doilea an consecutiv, cu o cotă de piaţă de 39%, respectiv, 27%. Acestea au fost urmate de Ungaria (14%), România (8%), SEE (8%) şi Slovacia (4%), potrivit raportului CEE Investment Market realizat de JLL. În România, numărul tranzacţiilor a crescut, valoarea medie fiind de aproximativ 28,5 milioane de euro.

Volumele pieţei au fost dominate de tranzacţiile cu proprietăţi de retail (43%), în timp ce segmentul industrial şi logistic a cumulat 22%, acesta fiind urmat de piaţa hotelieră cu 18% şi de cea de birouri cu 17%.

"Tranzacţia prin care Elbit Imaging a vândut complexul hotelier Radisson din Bucureşti, pe fundalul unei pieţe de birouri letargice din punct de vedere investiţional, a urcat sectorul hotelier înaintea celui de birouri din punct de vedere al lichidităţii în 2017. Este o situaţie inedită. Retailul şi birourile ar trebui să domine piaţa de investiţii, având în vedere valoarea proprietăţilor existente", precizează realizatorii studiului.

Vânzarea Radisson reprezintă cea mai mare tranzacţie hotelieră realizată vreodată în România şi una dintre cele mai mari înregistrată în CEE şi totodată cel mai scump imobil vândut vreodată în Bucureşti.

Pe piaţa de retail, cea mai mare tranzacţie a anului a fost achiziţia a 50% din portofoliul de retail şi de birouri al Iulius Group de către grupului sud-african Atterbury.

Cea mai notabilă tranzacţie pe segmentul birourilor a fost achiziţia de către Immochan a Coresi Business Park din Braşov de la Ascenta Management. Alte tranzacţii majore includ preluarea Green Court Building C de către Globalworth, de la Skanska, cu suma de 38 de milioane de euro şi vânzarea ART BC către Hili Properties cu 30 de milioane de euro.

Pe piaţa industrială şi de logistică, cea mai mare tranzacţie din 2017 a fost cea prin care portofoliul Logicor din România a fost preluat de China Investment Corporation, în cadrul unei tranzacţii paneuropene, dar şi achiziţia depozitului Renault din Oarja de către Globalworth, cu 42 de milioane de euro.

Din punct de vedere geografic, Bucureştiul a reprezentat aproximativ 36% din volumul total al investiţiilor din România, mai puţin decât în 2016, indicând o îmbunătăţire a lichidităţii în oraşele secundare.