“Maxim, se poate construi o casa in regie proprie cu patru camere mai mici in banii astia”, a spus Cristian Erbasu, proprietar al mai multor firme de constructii si presedintele Patronatului Societatilor de Constructii (PSC).

El a adaugat ca singura conditie care trebuie indeplinita pentru a construi casa respectiva si sa va incadrati in suma este ca terenul sa existe deja adica sa nu fie nevoie sa scoateti si alti bani din buzunar.

In ceea ce priveste posibilitatea contractarii unei firme spcializate care sa va scape de bataile de cap date de ridicarea unei case in regie proprie, cu cei 70.000 de euro veti putea construi doar “o casuta extreme de mica” sau una in orasele mai mici ori la tara.

“O casa trebuie sa aiba minimum 100 de metri patrati, iar la 150 de metri patrati este exact asa cum trebuie. In Bucuresti, nici nu se pune problema sa incerce cineva sa isi faca o casa ok cu 70.000 de euro pentru ca ea costa cu o firma minimum 100.000 de euro”, a mentionat Erbasu.

Seful PSC a mai aratat ca la pretul de 70.000 de euro se poate in schimb cumpara un apartament cu 2-3 camere cu o suprafata intre 50 si 70 de metri patrati.

La randul sau, Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO), a spus ca noul plafon va acoperi achizitia unui apartament nou cu trei camere din Bucuresti sau din oricare din orasele mari ca Timisoara, Cluj sau Constanta.

Persoanele care se asociaza sa contruiasca un bloc primesc fiecare o garantie de 75.000 de euro prin Programul “Prima Casa”, iar cei care vor sa faca o casa pe cont propriu primesc doar 70.000 de euro. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca pentru locuintele vechi plafonul de garantare va ramane 60.000 de euro.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat joi ca programul "Prima Casa" va stimula constructia de locuinte noi, in primul rand pentru cei care se asociaza, plafonul garantat in cadrul unei astfel de formule urmand sa ajunga la 75.000 de euro. 

"Vom incerca sa stimulam constructia de locuinte noi, in primul rand printr-o noua formula. Cei care se asociaza vor beneficia de un plafon (de garantare in Programul "Prima Casa" - n.r.) mai mare", a spus Vladescu, citat de Mediafax.

Ministrul a aratat ca in cazul asocierilor a mai multor persoane pentru construirea de locuinte noi, plafonul de garantare va fi la 75.000 de euro pentru fiecare persoana, in timp ce pentru indivizi va fi de 70.000 euro.

Vladescu a afirmat ca pentru locuintele vechi plafonul garantat e posibil sa ramana la 60.000 euro.

Suma alocata in acest an pentru programul "Prima Casa" va fi de 700 de milioane de euro. Anul trecut, aceasta a fost de un miliard de euro.

Premierul Emil Boc a anuntat miercuri ca limita garantiilor guvernamentale stabilita prin programul "Prima Casa" va fi mentinuta la 60.000 euro pentru locuinte deja finalizate, dar va fi majorata la 70.000-75.000 euro pentru case care urmeaza sa fie construite, pentru imobile noi urmand sa fie majorat si plafonul total al garantiilor. Modificarile urmeaza sa fie adoptate saptamana viitoare de Guvern.

Intentia anuntata ieri de premierul Emil Boc de modificare a Programului Prima Casa va conduce la o scumpire a locuintelor si vechi si noi in prima faza cu 5-10% si chiar la adancirea blocajului din piata imobiliara pe anumite segmente ale acesteia, sunt de parere constructorii si reprezentantii agentiilor imobiliare intervievati de incont.ro.

Programul "Prima Casa" prin care statul garanteaza creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, in limita unui plafon de garantare de un miliard euro, a fost introdus de Guvern la mijlocul anului trecut.