‘Initial, noi am folosit ca argument la Comisia Europeana faptul ca este criza si Prima Casa este un program social ca sa ajutam oamenii sa isi ia case. Daca insa se pune problema promovarii unui sector industrial, atunci va trebui notificat ca si ajutor de stat si asteptata aprobarea”, a explicat Chiritoiu.

El a adaugat insa ca “ar fi un pericol pentru program daca exista riscul ca sa fie inteles ca un ajutor de stat”.

Potrivit sefului Consiliului Concurentei, saptamana viitoare, dupa ce va vedea actul normativ in cauza va putea spune exact daca trebuie notificat ca si ajutor de stat sau nu.

Programul guvernamental Prima Casa in noua sa formula va incuraja constructia cu prioritate de locuinte noi si va fi adoptat in sedinta de Guvern de saptamana viitoare, a declarat miercuri premierul Emil Boc.

"Pentru anul 2010, programul Prima Casa va fi orientat cu prioritate pentru constructia de locuinte de la zero, de locuinte noi. Vom realiza acest lucru prin doua mecanisme pe care le vom impune in cadrul actului normativ", a explicat Boc.

Potrivit premierului, se vor pune in practica "partajarea garantiilor guvernamentale pentru case care sunt gata finalizate pana la 1 ianuarie 2010, unde va fi un plafon mai mic de garantii guvernamentale in comparatie cu ce a fost in 2009", dar si "suplimentarea plafonului de garantii pentru cei care construiesc locuinte de la zero".

Limita garantiei guvernamentale va fi mentinuta la 60.000 euro pentru locuintele finalizate si majorata "putin" pentru casele noi. Intrebat de presa la cat va creste plafonul pentru locuintele nou-construite, Emil Boc a explicat ca valoarea individuala a garantiei va creste de la 60.000 euro la 70.000-75.000 euro.

"Vom decide saptamana viitoare, aici avem in vedere majorarea plafonului pentru locuintele construite de la zero", a spus Boc.

El a aratat totodata ca plafonul de garantii pentru locuinte noi va fi cel putin dublu ca valoare comparativ cu plafonul alocat pentru case deja construite.

Potrivit lui, nivelul garantiilor guvernamentale pentru casele finalizate pana la 1 ianuarie 2010 va fi mai mic fata decat cel acordat in 2009, iar plafonul pentru garantii in cazul caselor noi va fi suplimentat semnificativ.

Reprezentantii asociatiei producatorilor de BCA au declarat, marti, ca prelungirea programului "Prima Casa" este o masura benefica relansarii sectorului imobiliar si deblocarii partiale a pietei constructiilor si au propus majorarea plafonului de garantare de la 60.000 de euro in prezent la 100.000 de euro.

Dezvoltatorii avertizeaza, in schimb, ca locuintele se vor scumpi semnificativ o data cu majorarea plafonului.

La inceputul lunii ianuarie, Guvernul a decis ca persoanele care incheie pana la 15 februarie 2010 antecontracte de vanzare-cumparare de locuinte prin programul "Prima Casa" sa beneficieze in continuare de garantia statului la contractarea creditului, dupa sistemul actual, ulterior programul urmand sa fie modificat, pentru stimularea achizitiei de locuinte noi.

Programul "Prima Casa" prin care statul garanteaza creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, in limita unui plafon de garantare de un miliard euro, a fost introdus de Guvern la mijlocul anului trecut.

Citeste mai multe stiri despre ce s-a decis in sedinta de Guvern de astazi si pe www.mediafax.ro!