Efectele Prima Casa 2: Scumpiri de 10% si adancirea blocajului pentru dezvoltatorii imobiliari cu stocuri
Intentia anuntata astazi de premierul Emil Boc de modificare a Programului Prima Casa va conduce la o scumpire a locuintelor si vechi si noi in prima faza cu 5-10% si chiar la adancirea blocajului din piata imobiliara pe anumite segmente ale acesteia, sunt de parere constructorii si reprezentantii agentiilor imobiliare intervievati de incont.ro.
Reamintim ca seful Executivului a anuntat joi ca Guvernul ar putea decide, saptamana viitoare, mentinerea plafonului de garantare de 60.000 de euro pentru achizitia de locuinte finalizate si majorarea de 70.000-75.000 euro pentru cumpararea de case noi.
“In prima faza, preturile locuintelor vor creste cu 5-10%. Si cele vechi si cele noi vor fi mai scumpe pentru ca este un efect psihologic al majorarii plafonului”, a comentat pentru incont.ro Cristian Clenciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).
Acesta a adaugat ca scumpirile vor avea loc cel putin in primele doua luni, dar depinde de comportamentul "cererii". Potrivit lui, rolul decisiv in privinta temperarii scumpirilor il vor avea “cumparatorii”.
“Daca piata e suficient de matura si cumparatorii se vor gandi in continuare de 10 ori inainte sa ia decizia de cumparare cum fac si acum pentru ca nu mai sunt bani, preturile nu se vor duce in sus prea mult”, a explicat Cristian Clenciu.
Oficialul ARAI a mai spus ca daca plafonul alocat pentru achizitia de locuinte construite pana la 1 ianuarie 2010 va fi mai mic decat cel pentru locuintele noi, acesta inseamna sprijin direct pentru dezvoltatori si nu stie ce vor face autoritatile cu cei de la Comisia Europeana pentru ca va fi ajutor de stat.
Potrivit lui Clenciu, faptul ca se vor incuraja doar constructiile facute dupa 1 ianuarie 2010 va duce la o adancirea a blocajului pentru dezvoltatorii acre au in stoc locuinte di perioada 2007 -2009 inca nevandute.
“Nu pot face o estimare, dar cred ca majoritatea dezvoltatorilor au inca locuinte nevandute din 2007 – 2009 a caror vanzare practic nu va fi incurajata sau garantata. Ei trebuie sa inceapa sa construiasca acum locuinte noi si cu cele vechie ce fac?!”, se intreaba seful ARAI.
Acesta crede ca la nivelul intregii tari ar putea fi circa 10.000 – 15.000 de apartamente de acest fel.
"Pentru ca piata sa se dezghete este necesara vanzarea stocului de locuinte construite intre 2006 si 2008 pentru ca alti dezvoltatori nu vor veni pe piata, iar cei care vor sa inceapa alte proiecte trebuie sa le vanda pe cele finalizate", a mentionat Clenciu, citat si de Mediafax.
Ce cred constructorii?
La randul sau, Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO), a spus ca pe termen mediu preturile locuintele vor creste din cauza majorarii plafonului, care in opinia sa "este insuficienta'.
"Nu e suficient de mare noul plafon. Este drept ca acopera achizitia unui apartament nou cu trei camere din Bucuresti sau din oricare din orasele mari ca Timisoara, Cluj sau Constanta, dar nu va ajuta piata constructiilor si nu va crea noi locuri de munca", a spus Plosceanu.
El a explicat ca "scumpirea locuintelor va fi insa de scurta durata si maximum pe termen mediu pentru ca preturile cel putin cele din Bucuresti sunt oricum umflate".
"Cine va avea mai multa rabdare va castiga", a mai spus Laurentiu Plosceanu.
Seful ARACO a criticat lipsa de transparenta a Guvernului condus de Emil Boc care nu a chemat constructorii la consultari pe tema "Prima Casa 2".
Ce spune Consiliul Concurentei?
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a spus ca in principiu, in momentul in care apar diferente intre cladirile vechi si cladirile noi, programul Prima Casa ar putea sa nu mai fie privit ca un program social si sa fie necesara in acest caz obtinerea aprobarii Comisiei Europene pentru ajutor de stat.
‘Noi am folosit ca argument la Comisia Europeana faptul ca este criza si Prima Casa este un program social ca sa ajutam oamenii sa isi ia case. Daca insa se pune problema promovarii unui sector industrial, atunci va trebui notificat ca si ajutor de stat si asteptata aprobarea”, a explicat Chiritoiu.
El a adaugat insa ca “ar fi un pericol pentru program daca exista riscul ca sa fie inteles ca un ajutor de stat”.
Potrivit sefului Consiliului Concurentei, saptamana viitoare, dupa ce va vedea actul normative in cauza va putea spune exact daca trebuie notificat ca si ajutor de stat sau nu.
Programul guvernamental Prima Casa in noua sa formula va incuraja constructia cu prioritate de locuinte noi si va fi adoptat in sedinta de Guvern de saptamana viitoare, a declarat miercuri premierul Emil Boc.
"Pentru anul 2010, programul Prima Casa va fi orientat cu prioritate pentru constructia de locuinte de la zero, de locuinte noi. Vom realiza acest lucru prin doua mecanisme pe care le vom impune in cadrul actului normativ", a explicat Boc.
Potrivit premierului, se vor pune in practica "partajarea garantiilor guvernamentale pentru case care sunt gata finalizate pana la 1 ianuarie 2010, unde va fi un plafon mai mic de garantii guvernamentale in comparatie cu ce a fost in 2009", dar si "suplimentarea plafonului de garantii pentru cei care construiesc locuinte de la zero".
Limita garantiei guvernamentale va fi mentinuta la 60.000 euro pentru locuintele finalizate si majorata "putin" pentru casele noi. Intrebat de presa la cat va creste plafonul pentru locuintele nou-construite, Emil Boc a explicat ca valoarea individuala a garantiei va creste de la 60.000 euro la 70.000-75.000 euro.
"Vom decide saptamana viitoare, aici avem in vedere majorarea plafonului pentru locuintele construite de la zero", a spus Boc.
El a aratat totodata ca plafonul de garantii pentru locuinte noi va fi cel putin dublu ca valoare comparativ cu plafonul alocat pentru case deja construite.
Potrivit lui, nivelul garantiilor guvernamentale pentru casele finalizate pana la 1 ianuarie 2010 va fi mai mic fata decat cel acordat in 2009, iar plafonul pentru garantii in cazul caselor noi va fi suplimentat semnificativ.
Reprezentantii asociatiei producatorilor de BCA au declarat, marti, ca prelungirea programului "Prima Casa" este o masura benefica relansarii sectorului imobiliar si deblocarii partiale a pietei constructiilor si au propus majorarea plafonului de garantare de la 60.000 de euro in prezent la 100.000 de euro.
Dezvoltatorii avertizeaza, in schimb, ca locuintele se vor scumpi semnificativ o data cu majorarea plafonului.
La inceputul lunii ianuarie, Guvernul a decis ca persoanele care incheie pana la 15 februarie 2010 antecontracte de vanzare-cumparare de locuinte prin programul "Prima Casa" sa beneficieze in continuare de garantia statului la contractarea creditului, dupa sistemul actual, ulterior programul urmand sa fie modificat, pentru stimularea achizitiei de locuinte noi.
Programul "Prima Casa" prin care statul garanteaza creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, in limita unui plafon de garantare de un miliard euro, a fost introdus de Guvern la mijlocul anului trecut.
Pe acelasi subiect: