Cauti teren in Bucuresti si imprejurimi sa iti faci casa? Vezi aici ce optiuni ai si la ce sa fii atent!
Daca va aflati in prezent in cautarea unui teren in Bucuresti sau in imprejurimi ca sa va construiti o casa prin Programul Prima Casa 2 sau aveti bani si va ganditi sa profitati de preturile bune ar trebui sa va grabiti, va avertizeaza specialistii in imobiliare.
In primul rand, sunt si altii care gandesc la fel ca dumneavoastra si cererea va creste ceea ce, potrivit tuturor regulilor economice, antreneaza scumpiri si in al doilea rand - preturile au scazut atat de mult la terenuri incat nu prea mai este loc de ajustari.
"Estimam ca preturile au ajuns aproape de punctul minim si, daca vor mai avea loc ajustari, acestea vor fi minore”, spun specialistii Colliers International.
La finele anului trecut – inceputul acestui an, pretul mediu cerut la vanzarea terenurilor in Bucuresti era de 1.500 - 2.500 euro/metru patrat (mp) in centru (Aviatorilor, Dorobanti, Romana, Universitate, Unirii), 500 - 800 euro/mp in semi-centru (Baneasa, Crangasi, Progresului, Vacaresti, Mihai Bravu, Colentina) si 200 - 400 euro/mp la periferie (Sisesti, Pipera, Ghencea, Berceni, Pantelimon), mai afirma expertii Colliers International.
De altfel, preturile cerute de proprietari pentru terenurile situate in Bucuresti, au scazut, anul trecut, in medie cu 40 - 60% de la nivelurile inregistrate in perioada de varf.
"Scaderea pretului a variat semnificativ, in functie de tipul de cumparator implicat in tranzactie. In timp ce companiile care doreau sa cumpere pentru dezvoltarea de proiecte pentru uzul propriu si retailerii au acceptat reduceri de pret de 50%, investitorii au dat dovada de un comportament oportunist, fiind dispusi sa achizitioneze terenuri doar la 20-30% din pretul pe care l-ar fi patit in perioada 2007-2008", potrivit unui raport de joi al companiei Colliers.
Terenurile au fost anul trecut primele care s-au ieftinit, dar programul Prima Casa 2 va duce la scumpiri, cred analistii imobiliari.
Valoarea terenurilor tranzactionate in Bucuresti a scazut anul trecut cu 90%, comparativ cu anul anterior, chiar daca preturile au ajuns foarte aproape de nivelul inregistrat in 2006, potrivit Colliers International.
"Dupa noua luni de stagnare, piata de terenuri din Bucuresti a inceput sa dea semne de revigorare catre sfarsitul anului 2009. In ciuda ajustarii substantiale a preturilor, care au ajuns foarte aproape de nivelul inregistrat in 2006, valoarea terenurilor tranzactionate a atins cu greu 10% din valoarea inregistrata in 2008", se mai arata in raport.
"Ne asteptam ca prima parte a anului 2010 sa ramana dominata de cautarea de proprietati "distressed" care au fost relativ rare pe piata in 2009. Tot in primul semestru ne asteptam ca bancile sa clarifice daca vor proceda la executarea creditelor neperformante intr-o proportie mai mare decat in 2009, incluzand si proprietatile bune, in locatii cu potential de dezvoltare", mai spun analistii Colliers.
Alte oportunitati care ar putea aparea pe piata sunt cele date de dificultatile financiare ale dezvoltatorilor. Anul trecut, mai multe companii imobiliare au fost nevoie sa opreasca mai multe proiecte si chiar sa scoata la vanzare portofolii mari de terenuri, majoritatea incluzand credite ipotecare.
Trebuie sa fiti atenti la valoarea respectivului credit cu toate costurile sale, analistii Coliiers avertizand ca anul trecut imprumuturile ipotecare luate de dezvoltatori au depasit pretul pe care potentialii investitori erau dispusi sa-l plateasca pentru proprietatile in cauza.
Dar exista si cazuri in care falimentele au adus oportunitati nebanuite! Un exemplu in acest sens este EFG Crevedia Development, societatea care detinea aproximativ 124 de hectare de teren in Buftea, iar terenurile sale au fost vandute de lichidator pentru numai 25% din pretul asteptat initial.
Miercuri, Guvernul a aprobat Prima Casa 2, iar vineri este asteptata publicarea in Monitorul Oficial a actului normativ in cauza.
Pentru cei care cumpara case vechi sau la rosu garantia este de 60.000 de euro, iar de la data publicarii in Monitorul Oficial a actului normativ in cauza cei care construiesc case noi vor primi 70.000 de euro, iar daca acestia se asociaza vor avea acces la o garantie de 75.000 de euro.
Cu cei 70.000 de euro pe care statul vrea sa vi-i dea ca plafon de garantie in cadrul Programului Prima Casa va puteti construi o casa de 120 – 150 de metri patrati, adica va avea un living si doua – trei camere oriunde in tara inclusiv in Bucuresti, conditia fiind sa o faceti in regie proprie, au explicat pentru www.incont.ro mai multi specialisti in constructii.
Singura conditie care trebuie indeplinita pentru a construi casa respectiva si sa va incadrati in suma este ca terenul sa existe deja adica sa nu fie nevoie sa scoateti si alti bani din buzunar.
Pentru a primi garantie pentru creditare in cazul locuintelor noi, acestea trebuie sa aiba autorizatie de constructie valabila incepand de la data publicarii in Monitorul Oficial a actului normativ in cauza.
Asociatiile trebuie sa fie formate din minimum sapte persoane. Avansul ramane la 5%, iar cei care platesc acum chirii de 200 - 300 de euro ar putea sa-si achite ratele la o casa.
Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), spunea, marti, pentru incont.ro ca toti cei care nu au reusit sa incheie antecontractele de vanzare-cumparare pana la data de 15 februarie, stau acum si asteapta definitivarea noii forme a programului "Prima Casa".
“Mai primim dosare doar care au antecontractul semnat pana la data de 15 februarie. Cei care nu au reusit sa faca acest lucru, stau si asteapta pana se va definitiva proiectul actual. In opinia mea, mai mult de trei saptamani nu ar trebui sa dureze: o saptamana pentru forma finala si inca doua pana se stabilesc normele de aplicare”, spunea Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare.
Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, declara, recent, ca programul va avea alocat in acest an un plafon total de garantare de 700 milioane de euro. Anul trecut, plafonul a fost de un miliard de euro.
Pe acelasi subiect: