Mai primim dosare doar care au antecontractul semnat pana la data de 15 februarie. Cei care nu au reusit sa faca acest lucru, stau si asteapta pana se va definitiva proiectul actual. In opinia mea, mai mult de trei saptamani nu ar trebui sa dureze: o saptamana pentru forma finala si inca doua pana se stabilesc normele de aplicare”, a declarat pentru incont.ro Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare.

Premierul Emil Boc a anuntat recent ca in noua forma a programului, limita garantiilor prin "Prima Casa" va fi mentinuta la 60.000 euro pentru locuinte deja finalizate, dar va fi majorata la 70.000-75.000 euro pentru case care urmeaza sa fie construite, pentru imobile noi urmand sa fie majorat si plafonul total al garantiilor.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, spunea ca programul va avea alocat in acest an un plafon total de garantare de 700 milioane de euro. Anul trecut, plafonul a fost de un miliard de euro.

Vladescu mai spunea, saptamana trecuta, ca Programul "Prima Casa" va stimula constructia de locuinte noi, in primul rand pentru cei care se asociaza, plafonul garantat in cadrul unei astfel de formule urmand sa ajunga la 75.000 de euro.

"Vom incerca sa stimulam constructia de locuinte noi, in primul rand printr-o noua formula. Cei care se asociaza vor beneficia de un plafon de garantare mai mare", afirma ministrul Finantelor la acea vreme.

Ministrul a aratat ca in cazul asocierilor a mai multor persoane pentru construirea de locuinte noi, plafonul de garantare va fi la 75.000 de euro pentru fiecare persoana, in timp ce pentru indivizi va fi de 70.000 euro.

Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) si CONPIROM solicita Guvernului un plafon de garantare pentru "Prima Casa" de un miliard euro si propun constructia de locuinte sociale printr-un program guvernamental care sa includa TVA zero si incheierea de parteneriate public-privat.

Programul "Prima Casa", prin care statul garanteaza creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, a fost introdus de Guvern la mijlocul anului 2009.

Prin acest program, persoanele pot contracta credite cu un avans de 3.000 de euro pentru o locuinta de maximum 60.000 euro, cu o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.