Calea Victoriei primește tratament de întinerire. Clădiri de birouri și hoteluri de 4 și 5 stele aduc simbolul Bucureștiului interbelic în secolul XXI
Calea Victoriei din Bucureşti, arteră cu o lungime de 2,8 kilometri situată între Piaţa Victoriei şi Piaţa Naţiunile Unite, va continua să se dezvolte ca pol de birouri şi hotelier în următorii ani, potrivit unei analize a companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
Planurile dezvoltatorilor vizează realizarea a şapte clădiri noi de birouri şi şase hoteluri în urma unor investiţii care pot depăşi pragul de 300 de milioane de euro.
"Noile clădiri de birouri vor avea o suprafaţă închiriabilă de peste 100.000 de metri pătraţi, iar hotelurile ar urma să suplimenteze oferta cu peste 700 de camere cotate la patru şi cinci stele. În prezent, în zona Calea Victoriei sunt localizate 12 clădiri de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de circa 55.000 de metri pătraţi, reprezentând mai puţin de 2% din stocul modern al Capitalei. În ceea ce priveşte oferta hotelieră, zona este cea mai dezvoltată din Bucureşti, beneficiind în prezent de peste 2.000 de camere în hoteluri cotate la patru şi cinci stele, reprezentând circa 30% din capacitatea de cazare a Capitalei pe acest segment. Cele mai avansate proiecte sunt hotelul Autograph by Marriott Old Town, care va dispune de 214 camere, respectiv proiectele de birouri Millo Offices, Tandem Offices şi Dacia One, având o suprafaţă închiriabilă de circa 40.000 de metri pătraţi", menţionează consultanţii imobiliari, într-un comunicat.
În ceea ce priveşte valoarea investiţiilor, ţinând cont de costurile cu terenurile din zonă, printre cele mai scumpe din Bucureşti, acestea pot fi estimate la peste 2.000 de euro/ mp închiriabil de birouri, respectiv între 100.000 şi 150.000 de euro per cameră de hotel cotat la patru sau cinci stele. Astfel, valoarea investiţiilor pentru realizarea clădirilor de birouri propuse poate fi estimată la peste 200 de milioane de euro, în timp ce hotelurile ar putea atrage un buget cuprins între 75 şi 110 milioane de euro.
Conform analizei de specialitate, cele mai recente investiţii finalizate în această zonă sunt hotelul Moxy Old Town de pe strada Doamnei, care dispune de 119 camere, respectiv clădirile de birouri Victoriei 109 şi Mendeleev Office 5 cu o suprafaţă închiriabilă cumulată de peste 10.000 de metri pătraţi.
"Calea Victoriei este o arteră în jurul căreia poate fi repornită construcţia Bucureştiului, în condiţiile în care zona cuprinde o serie dintre cele mai importante bijuterii arhitecturale româneşti, care trebuie conservate şi puse în valoare, dar şi o sumedenie de imobile lăsate în paragină care necesită investiţii substanţiale în consolidare sau redezvoltare. Ne bucură să vedem un număr tot mai ridicat de dezvoltatori dornici să concretizeze potenţialul zonei, investind atât în renovarea unor clădiri istorice, cât şi în imobile noi care se încadrează în specificul arhitectural. Având o masă critică de spaţii de birouri şi facilităţi de cazare moderne şi beneficiind de o varietate de atracţii gastronomice şi culturale, Calea Victoriei poate redeveni o destinaţie turistică şi de afaceri de top la nivel european", a afirmat Mihnea Şerbănescu, General Manager, Cushman & Wakefield Echinox.
Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanţă imobiliară de top pe piaţa locală, ce activează în toate segmentele pieţei imobiliare şi afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deţinut şi operat independent.
Pe acelasi subiect: