Un astfel de model de business va conduce la relansarea pieţei hoteliere şi va oferi, în acelaşi timp, posibilitatea ca dezvoltatorii imobiliari să îşi diversifice portofoliul, apreciază consultanţii Colliers.

Deşi în ultimii trei ani industria ospitalităţii din Capitală a crescut constant atât din punct de vedere al gradului de ocupare, cât şi al preţului mediu obţinut pe cameră, conform analizelor de piaţă realizate de Colliers International, au fost deschise puţine proiecte noi.

“Acest fapt a fost cauzat de dorinţa brandurilor puternice de a se extinde exclusiv prin contracte de management sau franciză cu dezvoltatorii. Aceste contracte sunt percepute, însă, de către dezvoltatori ca fiind mai puţin previzibile din punct de vedere al cash-flowului generat şi, deci, mai riscante”, susţin consultanţii Colliers, potrivit News.ro.

Aceştia spun că recent însă, branduri tinere germane, austriece şi poloneze care au acoperit deja piaţa hotelieră din ţara de origine, au început să caute oportunităţi de extindere către pieţe emergente din Europa de Sud-Est.

“Pe piaţa din România, astfel de branduri au iniţiat discuţii cu dezvoltatori imobilari, propunând chiar şi cofinanţarea proiectelor. Este vorba în special de dezvoltatori ce au deja experienţă în industria hotelieră sau care deţin suficiente terenuri pentru a dori să îşi diversifice portofoliul prin contracte de parteneriat în dezvoltare sau de închiriere”, se mai arată în analiză.

În prezent, există un decalaj între dorinţa de extindere a brandurilor şi apetitul scăzut al dezvoltatorilor pentru proprietăţile hoteliere. Luând în considerare noile tendinţe, ne aşteptăm ca acest decalaj să se micşoreze treptat, ceea ce va favoriza intrarea unor jucători noi, dezvoltarea de noi proiecte şi, în consecinţă, relansarea pieţei hoteliere”, a declarat Associate Director Valuation Services and Hospitality Advisory Services în cadrul Colliers International, Raluca Buciuc.

În Bucureşti, zonele favorabile unor astfel de proiecte sunt Centrul Vechi, Floreasca-Barbu Văcărescu sau Calea Victoriei. Centrul Vechi oferă avantajul clădirilor vechi ce pot fi reconvertite, în timp ce Calea Victoriei dispune încă de terenuri disponibile, însă la un preţ ridicat, mai spun analiştii Colliers.

La rândul ei, zona Floreasca-Barbu Văcărescu atrage atât prin consolidarea sa ca pol important de birouri al Capitalei, cât şi prin posibilitatea achiziţiei unor terenuri disponibile pentru dezvoltare la preţuri încă fezabile.

„Din punct de vedere al costurilor, opţiunea brandurilor hoteliere de a închiria clădiri în astfel de zone este rentabilă. Pentru un hotel, valoarea chiriei echivalează cu aproximativ 20% din cifra de afaceri şi poate fi similară cu cea plătită de chiriaşii din clădirile de birouri”, a încheiat Buciuc.

În ultimii doi ani, piaţa hotelieră din Bucureşti s-a dezvoltat considerabil, fapt evidenţiat de numărul crescut de turişti (o creştere de 63% în ultimii 5 ani) şi de rata de ocupare ridicată în special în hotelurile de patru şi cinci stele (medie de aproximativ 75%), se mai arată în analiză.

Totodată, dezvoltarea principalelor poluri de birouri continuă să influenţeze potenţialul sectorului de business al industriei hoteliere, în contextul în care în acest an va începe construcţia unui nou hotel afiliat Mariott Courtyard, în zona Floreasca-Barbu Văcărescu.