Ai un apartament intr-un bloc reabilitat termic? Il poti vinde cu 20% mai scump
De exemplu, daca pretul mediu cerut pe metru patrat util pentru un apartament vechi cu doua camere a fost, in luna septembrie, de 1.140 euro, proprietarii de unitati similare aflate in blocuri reabilitate solicita in medie cu 10,4% mai mult, adica 1.259 de euro/mp util.
Diferenta se accentueaza in cazul apartamentelor cu trei camere din Bucuresti depasind 20%. Astfel, pentru locuintele din blocuri reabilitate termic, pretul mediu solicitat de proprietari urca pana la 1.307 euro/mp util, in comparatie cu pretul mediu cerut pentru apartamentele vechi cu trei camere din Capitala, 1.082 euro/mp util.
De altfel, pretul cerut pentru apartamentele vechi cu trei camere reabilitate termic se apropie de pretul solicitat pentru apartamentele noi cu trei camere (1.380 euro/mp util), diferenta in acest caz fiind de aproximativ 5,5%.
Preturi mai mari pentru apartamentele vechi din blocuri reabilitate se practica si in celelalte mari orase din tara, dar diferentele sunt mult mai mici. La Cluj-Napoca, de pilda, atat in cazul garsonierelor, cat si in cel al apartamentelor cu doua sau trei camere, diferentele de pret intre apartamentele vechi reabilitate si cele nereabilitate se situeaza in jurul valorii de 5-6%.
De altfel, eliminand pretul si amplasamentul unei proprietati, izolarea termica a locuintei este urmatorul criteriu in ceea ce priveste preferintele cumparatorilor si primeaza vechimii imobilului, existentei unui loc de parcare sau calitatii vecinilor.
In realizarea studiului a intrat un numar total de 759 de anunturi imobiliare ce vizeaza vanzarea apartamentelor cu doua si trei camere reabilitate termic, valabile in lunile septembrie si octombrie.