La 17 ani, un tanar din Calarasi a creat un robot care vorbeste limbajul semnelor. Mana bionica e conectata la un calculator, iar programul, special creat de Andrew Muray, traduce cuvintele. Concret, ea face posibila comunicarea intre surdomuti. Astazi, aparatul a fost testat pentru prima data.

"Am facut-o in sase luni. E facuta dintr-un burlan, piese luate de pe Ebay", povesteste inventatorul. Tanarul vrea ca inventia lui sa ajunge in centrele de hipoacuzici.

Mai mult de atat, se gandeste sa perfectioneze mana bionica astfel incat sa poata functiona si invers. Surdomutii sa poata transmite si ei mesaje catre semenii lor fara deficiente. "Vreau sa mai fac o mana, de la umar, care sa redea semnele, nu doar alfabetul", adauga Andrew.

O alta inventie buna pentru nevazatori, creata de doi tineri de 15, respectiv 20 de ani: pe o sapca de 10 lei, acestia au montat un sistem de senzori, similar cu cei de perimetru de pe autoturisme. Inventia functioneaza ca autosistemul de ghidaj al liliecilor, astfel incat atunci cand apare un obstacol in calea nevazatorului, senzorii detecteaza obstacolele si transmit vibratii in sapca. "Avem deja finantare, o sa iasa un produs in sine", spune Ionut Moldovanu, unul dintre inventatori.

Un alt tanar, Alexandru Rosior, se lauda cu un simulator de masina confectionat din piese de la dezmembrari. "Ideal pentru scolile de soferi, pentru incepatori", spune el.

Desi par o joaca, intr-o prima faza, astfel de inventii, brevetate la OSIM si extinse apoi in productia de serie, ii pot da inventatorului sansa inceperii unei afaceri. Anual, doar 3.000 de tineri se pot lauda ca au pus pe picioare o mica afacere.