"2.000 de ani s-a jucat lumea cu titirezul, dar titirezul a facut ce-a vrut el. N-a ascultat pe nimeni. Punandu-i un magnetel aici, am ajuns sa-l fac ascultator. Si uitati-va cat de ascultator e", explica Ioan Grosu utilitatea primei sale inventii.

Inventatorii nostri au invatat sa faca bani. Titirezul, premiat la Salonul de la Geneva, este produs acum in serie de un investitor german, care ii plateste romanului 5% din castiguri. Tot el a primit saptamana trecuta inca o medalie de aur si pentru instalatia care produce curcubeul de gradina.

"O sursa de apa, o pompa care trimite apa printr-un furtun, ce este sustinut de doi stalpi. Aici, in sus, are niste spray-uri care produc picaturi de apa. Picaturile de apa in cadere fac perdeaua de ploaie despre care discutam. Si asa se obtine",
spune romanul.

Tot pe magneti se bazeaza o alta inventie romaneasca premiata tot cu aur la Geneva. Autorul promite sa scoata din pamant minimum 15 milioane de euro in cinci ani. Inventia separa fierul de sterilul extras din mina, folosind magneti de cinci ori mai puternici decat cei traditionali. "Vom obtine 10% minereu, adica 400.000 de tone. Pretul este de 30-50 euro pe tona", precizeaza Gheorghe Cornel Carjan.

Putini stiu insa ca romanii nostri au facut eforturi uriase ca sa ajunga aici. "Am vandut masina, casa mea, casa soacrei, acum stam toti la un loc intr-o casa mai mica", povesteste Carjan.

Si castigatorul marelui premiu de la Geneva spune ca va scoate bani frumosi din scanerul de avioane. Mircea Tudor se asteapta sa obtina peste trei milioane de euro pentru fiecare dispozitiv vandut.