Campionii inventiilor in lume. Cine sunt romanii premiati la Salonul de la Geneva
Oficial, romanii sunt campioni mondiali la capitolul inventivitate. La cel mai mare salon de profil din lume au primit, pentru a doua oara in istorie, cel mai mare premiu. De exemplu, un fost spargator a creat bancomatul cu sistem antifurt de date. Si tot un conational a facut primul scaun auto ajustabil pe latime, util pentru supraponderali.
Bancomatul cu sistem antifurt de date
"Sistemul preia cardul folosind unitatea electro-mecanica, il roteste si il introduce in ATM", sustine inventatorul. Astfel sunt protejate cardurile de furtul datelor cu dispozitive de skimming. "Ideea ne-a fost propusa de, sa-i spunem, un infractor, pentru ca astazi este, din pacate, in penitenciar. A venit la noi sa ne propuna dezvoltarea unui sistem de protectie a bancomatelor, el stiind bine cum se fac skimmerele", explica Mircea Tudor.
Skimmerele se muleaza perfect pe bancomate, astfel incat nici nu banuiti ca va sunt copiate datele de pe card. Este imposibil sa lipesti un skimmer de noul dispozitiv, pentru ca acesta este in miscare.
Deoarece omul care a avut ideea este astazi in penitenciar, sefii firmei care se bucura de brevet sustin ca vor face pentru el o cerere de gratiere. Dupa ce a fost premiat la Geneva, multe banci din Elvetia s-au dovedit interesate de bancomatul cu sistem antifurt de date.
Scaunul de masina ajustabil in functie de latime
O alta inventie apreciata, de aceasta data in Arabia Saudita, este scaunul auto ajustabil pe latime. Inventatorul sustine ca, la nivel mondial, 40% dintre soferi au probleme la condus tocmai pentru ca nu stau confortabil.
Minihidrocentrala portabila
In schimb, Mihai Tatu a inventat o izolatie de sera care se monteaza in pamant retinand caldura, dar si o minihodrocentrala portabila, prima de acest fel din lume. "Este usoara, are numai 75 de kilograme. Pluteste pe apa, pe apa curgatoare ancorata de maluri si produce energie electrica", precizeaza autorul inventiei. Pentru turbina hidroelectrica portabila, dar si pentru sera, Mihai Tatu a primit doua medalii de aur si doua premii speciale.
In total, la Geneva au participat 40 de inventii romanesti. Bilantul reusitei? Ne-am intors cu 27 de medalii de aur, 12 de argint, dar si cu premiul cel mare pentru scanner-ul de avioane.