Adrian Coroianu are o tipografie in Cluj de peste 18 ani timp destul in care a invatat cam totul despre aceasta afacere. I-a ajuns insa birocratia din tara si a hotarat sa-si mute o parte din productie in Ucraina

"Primul, este materia prima mai ieftina si a doua este mana de lucru, mai ieftina in rasarit decat in Romania. Este cu 20-30% mai ieftin decat la noi. Asta este oportunitatea", spune Adrian Coroianu, managerul unei papetarii.

In plus, in Romania, concurenta produselor din occident este uriasa, asa ca Adrian a inteles ca nu poate rezista daca nu gaseste si alte piete de desfacere.

In timp ce in Romania oamenii de afaceri sunt ingenunchiati de taxe, in Ucraina e ceva simbolic, spun ei. Dincolo, spre exemplu, te costa doar trei euro sa pui pe picioare o firma cu 10 angajati in timp ce la noi costurile ajung pana la 1.000 euro. Diferente majore sunt si la chirii: un spatiu la vecinii nostri ucrainieni e la jumatate de pret fata de Romania si cel mai important, salariul unui angajat trece foarte rar de 100 euro.

Exista insa si pericole. Nefiind protejata de o legislatie europeana mai severa, piata muncii de peste Nistru este supusa uneori fenomenului coruptiei sau criminalitatii, mai ales in "zona" taxelor de protectie. Chiar si asa Mihai Cernisov din Suceava care are o firma in domeniul prelucrarii lemnului prefera sa riste in Ucraina, decat sa-si inchida, in "siguranta", portile fabricilor in Romania.

In ultimele sase luni, mai multi investitori romani si-au mutat birourile in Ucraina, foarte aproape de granita. Fabrica, la preturi onorabile ciment, caramizi, mezeluri, pantofi si... inghetata.