Pâinea cu maia câștigă teren în România. Cât plătim pentru “reţeta sănătoasă a bunicilor”
Tot mai multe brutarii artizanale o produc în locul celei cu drojdie obişnuită. Este adevărat că e mult mai scumpă decât cea cu care ne-am obişnuit, dar nutriţioniştii susţin că este mai sănătoasă pentru ca aluatul sta la dospit chiar şi 24 de ore.
Mulţi brutari au regăsit reţetele bunicilor şi fac pâinea ca pe vremuri, doar cu maia, apă, sare şi faină.
Acesta este sunetul pe care îl aude Simona de trei ani încoace, de când şi-a deschis o brutărie în care face pâine cu maia. A lucrat 15 ani in domeniul bancar, însă a renunţat la birou pentru a frământa aluatul cu maia.
Simona, brutar: “Am zis că e foarte interesant cum creşte pâinea asta fără drojdia cu care eram obişnuită. Maiaua clasică este formată din faina şi apa care fermentează. Fermentând creează drojdiile şi lactobaccilii necesari pentru dospirea pâinii.”
Pâinea cu maia a fost plămădita prima dată de egipteni, în urmă cu 4.000 de ani. Au descoperit întâmplător ca un amestec de făină şi apă, lăsat în contact cu aerul pentru mai multe zile fermenta, iar dacă era adăugat unui aluat şi era lăsat să crească, apoi pus în cuptor, se obţinea o pâine delicioasă. Acest tip de dospire a stat la baza brutăriei occidentale, până prin secolul 20, când a apărut drojdia de bere.
După ce este făcut aluatul cu maia, este lăsat la dospit o noapte întreagă, nu doar o oră sau două, cum se întâmplă în cazul pâinii cu drojdie.
Pâinea cu maia este făcută din trei ingrediente: faină, apă şi sare. Am cumpărat dintr-un magazin o pâine făcută în regism industrial, iar aceasta conţine 11 ingrediente. Pe lângă cele de bază, găsim şi conservanţi, agenţi din vin şi agenţi de tratare a făinii. E adevărat însă că pâinea cu maia costa de 5 ori mai mult.
Este însă mai hrănitoare şi mai sănătoasă, spun nutriţioniştii. Procesul de fermentaţie face ceea ce, în mod normal, ar face stomacul nostru. Numai în ultimul an au apărut zeci de brutarii artizanale care fac aceasta pâine cu suflet.
Mai multe despre:
#paine#idei de afaceri
Pe acelasi subiect: