Din noiembrie, brutarii fac din noua paine dupa retete vechi de 30 de ani. Va fi mai scumpa si buna de consum cel mult doua zile
Va este dor de gustul painii de altadata? De luna viitoare vom gasi, din nou pe piata, paine facuta dupa retete vechi consacrate. Sunt sortimente fara amelioratori, similare cu cele de dinainte de 89, care vor contine lapte, unt sau margarina.
Painea va fi mai scumpa si va rezista doar cateva zile, dar va fi mai sanatoasa si mai gustoasa.
Pe vremea lui Ceausescu, oamenii se asezau cu noaptea in cap la cozi interminabile ca sa cumpere o paine. Anii au trecut, cozile au disparut. La fel si gustul painii proaspete abia scoasa din cuptor.
Acum, painea nu mai e la fel de gustoasa pentru ca din retete au disparut ingrediente importante precum laptele, untul sau margarina. Brutarii pun doar faina, drojdie, sare si apa. Si, ca sa reziste mult, amelioratori.
Din noiembrie, brutarii vor face din noua paine dupa retete vechi de mai bine de 30 de ani. In prima faza se vor vinde doar 6 sortimente: paine alba, semialba, neagra cu cartofi, "impletiti suprapusi" si paine de secara.
Daniela Voica, director tehnic ROMPAN: "Vom folosi faina de secara in proportie de 80%, diferenta e din faina alba, drojdie, sare, apa si chimen".
Printre sortimentele care vor fi reintroduse pe piata se numara si franzela Bucuresti, care s-a vandut in Capitala pana in 1989. Bagheta lunga de 60 de cm contine pe langa ingredientele clasice si lapte, zahar si margarina.
Noile tipuri de paine vor fi insotite de un certificat eliberat de Ministerului Agriculturii care sa ateste ca respecta retetele vechi si ca nu contin amelioratori. Asadar, produsele vor fi bune de consum cel mult doua zile.
Aurel Popescu, presedintele Rompan: "Categoric aceste produse vor iesi cu un pret ceva mai mare fata de produsele actuale pentru ca e acest aport al materialelor care se adauga, dupa parerea mea nu e mai mult de 10%".
Si tot pentru nostalgici, brutarii se gandesc sa prepare din nou, dupa retetele vechi, si batoane, cornuri, japoneze sau lipii.