Numarul tinerilor romani fara loc de munca a atins cote alarmante. In cazul lor, rata somajului trece de media UE VIDEO
In prezent, in jur de 80.000 de absolventi de liceu si de facultate nu reusesc sa-si gaseasca o slujba si un loc decent in societate. Asa se explica de ce la manifestatiile din ultimele zile participa foarte multi romani pana in 25 de ani.
Alexandra si Irina au 23, respectiv 27 de ani. Le-a intalnit la mitingul de la Universitate. Sunt nemultumite ca nu reusesc sa-si gaseasca un loc de munca in Romania. Asta desi amindoua sunt absolvente de scoli inalte. Alexandra a facut facultatea in strainatate, iar Irina isi pregateste lucrarea de doctorat.
"Situatia tinerilor in Romania este una foarte dificila. Locuri de munca putine, somaj ridicat...", spune Alexandra.
"Sunt aici pentru a protesta pentru un viitor mai bun. Tinerii din Romania au putine sanse pentru un viitor aici", este de parere Irina.
Puse in fata unor astfel de cazuri autoritatile recunosc ca nu sunt suficiente posturi pentru tinerii someri.
In total, la nivel national, agentiile pentru ocuparea fortei de munca au doar 528 de slujbe disponibile. "Cele mai numeroase posturi sunt in domeniul medical, in domeniul vanzarilor, pentru informaticieni si economisti", explica Camelia Mihaiu, expert AMOFM.
Prea putine insa, pentru cei peste 80.000 de someri tineri. Dintre care aproximativ 30.000 au bacalaureatul, iar 12.000 sunt absolventi de facultate.
Reprezentantii statului spun ca au si alte strategii prin care incearca sa combata somajul cum ar fi facilitatile acordate firmelor care angajeaza incepatori.
"Subventionarea locurilor de munca, stimularea incadrarii elevilor si studentilor pe perioada vacantelor", afirma Rodica Andronescu, presedintele ANOFM.
Cu toate acestea, rata somajului in randul tinerilor din Romania ramane peste media europeana. "Exista o ingrijorare cu privire la efectul pe care l-ar putea avea acest numar mare de someri, dar si in asupra consecintelor care s-ar putea manifesta in viitor", adauga Massimiliano Mascherini, cercetator Eurofound.
Mai rau ca noi stau in prezent Spania, Grecia, Slovacia si Italia, tari greu incercate de criza.