Cei interesati pot primi pana la un milion si jumatate de euro, daca dosarul lor este aprobat de straini. O firma din Constanta a obtinut deja banii, cu o idee care ne va scapa de algele urat mirositoare de pe plaja.

Acum doi ani, firma a pus la cale un proiect inedit. Din tonele de alge pe care marea le-a adus la mal si pe care autoritatile oricum nu erau in stare sa le stranga, specialistii au creat un fertilizator ecologic, iar rezultatele in agricultura au fost peste asteptari.

Banii norvegienilor sunt insa la dispozitia fiecarui roman care are o idee de afacere eco. Conditia este ca firmele sau ONG-urile sa activeze de cel putin un an la noi in tara.

Actele vor fi depuse direct pe site-ul www.norwaygrants-greeninnovation.no, pana in luna iulie, iar cei care isi gasesc si un partener de afaceri norvegian pot obtine puncte in plus la dosar. Sumele pe care Norvegia le pune la bataie pentru fiecare dosar sunt cuprinse intre 50.000 si 1 milion si jumatate de euro. Fondurile sunt nerambursabile. Participantii trebuie sa gaseasca insa si o cofinantare autohtona, de cel putin 30%.

Pentru multi, fondurile de la norvegieni sunt ultima speranta intr-o piata dominata de criza si lipsa lichiditatilor. Miron Procop, de pilda, lucreaza la un proiect ecologic pentru eliminarea noroiului petrolier din zona platformelor marine. Castigatorii proiectelor isi vor primi banii in cel mult doi ani de zile.

Potrivit unui studiu publicat anul trecut, Romania se afla pe ultimul loc la absorbtia fondurilor europene, din cele 27 de tari membre.