Comuna Cornesti se afla la 50 de kilometri de Cluj. Zona are un farmec aparte, mai ales ca nu a fost inca atinsa de turismul de masa. Cu cinci copii, toti plecati pe la oras sau prin strainatate, nea Aurel si sotia sa au ramas singuri si s-au gandit ca, in loc sa lase camerele goale in asteptarea celor dragi, mai bine le-ar amenaja pentru straini. "Sponsorii" sunt cei tineri care trimit bani acasa.

"Aici in casa asta nu stam, doar cand vin copiii, foarte rar, in rest nu. Am zis sa primim turisti", marturiseste Rozuca Chidean, localnic din comuna Cornesti. 

Si nea Ionica locuieste intr-o gospodarie mare. Are doua fete, una in America, alta la Cluj. In curtea casei, omul isi amenajaza o piscina. Are si un bazin plin cu pesti, dar si sere in care a plantat salata si spanac bio. "Va garantez ca daca vin turisti, aia ma pomenesc cat traiesc ei. Ii primesc cu tuica", spune Ionica Aschilean.
 
Dupa ce au auzit de ideea localnicilor, primarul din comuna nu a stat cu mainile in san. A accesat fonduri europene pentru un centru de informare. "Aici vor fi expuse produsele tarditionale: incepand de la mierea de albina, la jinarsul de prune, casul de oaie", precizeaza Dorel Julean, primarul din Cornesti.
 
Un atu deloc de neglijat: in comuna drumurile sunt asfaltate tot din bani luati de la UE. Mai mult, cand vor ajunge in sat, turistii vor fi plimbati si cu caleasca.

In plus, pe langa peisajele care amintesc de un sat traditional, pierdut printre dealuri si pasuni, autoritatile mizeaza si pe monumentele istorice. Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril a fost una dintre cele doua ctitorite de voievodul Mihai Viteazul. Face parte din cele noua monumente istorice de pe raza comunei Cornesti, iar autoritatile locale spun ca va atrage mii de turisti.
 
Pensiunile localnicilor, care urmeaza sa fie acreditate, vor aparea pe site-ul centrului de informare, iar vizitatorii vor putea face rezervari si pe internet. Mai multi elvetieni s-au aratat deja interesati.