Din totalul tinerilor care doresc sa preia afacerea familiei, doar 3,5% intentioneaza sa se ocupe de ea imediat dupa terminarea studiilor, dorinta de preluare crescand usor la cinci ani dupa absolvire, cand 4,9% dintre respondenti afirma ca intentioneaza sa se implice in business.

"Conform raspunsurilor inregistrate in cadrul Barometrului EY al afacerilor de familie din Romania, 69% dintre liderii care conduc afaceri de familie in Romania, cu vanzari de peste un milion de euro, considera ca tinerii membri ai familiei trebuie sa lucreze intre 3-5 ani in afara businessului, inainte de a se alatura acestuia. Acest rezultat indica, pe de o parte, dorinta antreprenorilor ca urmatoarea generatie sa acumuleze experienta relevanta in afara business-ului de familie, inainte de a se dedica acestuia, dar poate fi si o confirmare a interesului scazut al tinerilor de a succede la conducerea afacerii de familie imediat dupa finalizarea studiilor", a declarat Alexandru Lupea, Partener si Strategic Growth Markets Leader, EY Romania. 

Tinerii se vad, imediat dupa absolvire, mai degraba lucrand in cadrul unei firme medii sau mari.

23% isi doresc sa lucreze intr-o firma cu peste 250 de angajati, 20% planifica sa se angajeze intr-o afacere de dimensiuni medii, in timp ce 17% intentioneaza sa lucreze intr-o firma mica. 

"La cinci ani de la terminarea studiilor, procentul celor care isi doresc sa creeze propria afacere creste de la 7 la 35%, ceea ce indica faptul ca nu lipsa spiritului antreprenorial este cea care impiedica tanara generatie sa se alature afacerii parintilor. Respondentii din Mexic, Belgia si Slovenia isi doresc cel mai mult sa se alature afacerii familiei la cinci ani de la incheierea studiilor, in vreme ce in SUA, Israel si Danemarca isi doresc cel mai putin sa calce pe urmele parintilor lor", se arata in studiu. 

Tinerele sunt mai putin dispuse sa preia afacerea parintilor, fata de tineri: 5,73% dintre respondentii barbati doresc sa conduca business-ul de familie la cinci ani de la absolvire, in timp ce doar 4,34% dintre femei vor asta.

Diferenta intre preferinte predomina indiferent de studiile urmate, de la economie si drept la medicina si stiinte sociale. 

Totodata, generatia tanara isi doreste sa preia firme cu performante ridicate. 

"Procentul celor care intentioneaza sa devina succesori la cinci ani de la absolvire atinge 5,2% in cazul firmelor cu 2-5 angajati si 16,3% pentru afacerile de familie cu peste 100 de angajati, in timp ce intentia de succesiune atinge cel mai inalt nivel in cazul respondentilor care provin din familii cu firme foarte performante din punct de vedere al profitului realizat, al vanzarilor si gradului de inovatie", se precizeaza in studiu. 

Peste 750 de universitati din 34 de tari au fost implicate in derularea studiului.